Frumoasele Bucurestiului asasinate cu premeditare
Articol de , 7 septembrie 2016, 13:32
Daca te plimbi pe strazile din centrul orasului, inca mai gasesti, pe bulevarde, dar si pe stradute, case frumoase, construite in anii ’20, ’30 sau ’40 ai secolului trecut sau chiar „frumuseti” ajunse la o varsta venerabila, construite, pe la finele secolului al XXI-lea.
Unele dintre aceste „frumuseți” ale Bucerestiului se bucura de regimul de monumente, altele, se afla doar in zone protejate.
Deci, nu poti intra, pur si simplu, cu buldozerul sa le demolezi. Poziționarea lor in plin centrul Bucurestiului face, insa, ca terenul pe care sunt construite sa fie foarte valoros si sa atraga atentia dezvoltatorilor, care doresc sa construiasca cladiri de birouri, centre comerciale, ansambluri rezidentiale etc.
Neputand sa darame vechile „frumuseti” ale Bucurestiului, care se bucura, in principiu, de ocrotirea legii, proprietarii acestora le lasa in paragina, cu acoperisurile sparte, neconsolidate, netencuite, in speranta ca „batranele doamne” se vor autodemola.
Ruinele unei astfel de case le gasim pe strada Visarion, chiar la intersectia acesteia cu Bulevardul Lascar Catargiu. Am vazut, de-a lungul anilor cum s-au spart geamurile, s-a prabusit acoperisul, vegetatia a inceput sa creasca in interior, iar, in momentul de fata, mai sunt in picioare doar cateva ziduri, care stau si ele sa cada.
Daca o iei pe calea Victoriei, chiar vis-a-vis de Academia Romana, la intersectia cu Bulevardul Dacia, se afla o casa mare, aproape un palat. A fost casa de cultura, pe timpul comunistilor, apoi „Casino Victoria”, la inceputurile democratiei originale, iar, acum, zace
parasita. Ploile, zapezile, vanturile, incep sa roada, incet dar sigur, acoperisul, zidurile, tamplaria, pana cand si aceasta casa va ajunge sa se prabuseasca.
Pe coltul din diagonala, tot la intersectia Bd. Dacia cu Calea Victoriei, se afla o alta casa monumentala, care are pus pe gard semnul de monument istoric. Pacat, insa, ca acoperisul e proptit cu scanduri.
Putin mai jos, tot pe Calea Victoriei, dar pe partea dreapta, cum cobori spre Piata Amzei, inca mai sta in picioare cu semetie o ” venerabila frumusete”. Se cheama Palatul Stirbei si a fost construita pe la 1870.
Proprietarul a vrut sa construiasca in imensa gradina din spatele palatului, odinioara cea mai frumoasa din Bucuresti, un complex, cu functiuni comerciale si rezidentiale. In proiect, se conditiona consolidarea Palatului Stirbei de construirea complexului respectiv. Cum Municipalitatea nu a aprobat noua constructie, cu trei niveluri subterane, chiar langa palatul din 1870, consolidarea nu a mai avut loc.
Si exemplele ar putea continua cu casa de pe strada Temisana, chiar langa parculetul Luigi Cazzavilan, cu casele de pe strada General Berthelot, spre intersectia cu Calea Victoriei, cu fostul Magazin Bucuresti, Moara lui Asan etc
Aberant, in locul acestor case frumoase cu cel mult un etaj apar, pe stradute inguste, ansambluri rezidentiale, cladiri cu mai multe etaje si apartamente, asa cum se intampla pe General Vasile Dona, dar si pe Temisana. Aceste cladiri vor aduce un flux suplimentar de masini, imposibil de absorbit de catre aceste strazi inguste, deja parcate, pe ambele parti.
Autoritatile practic ridica din umeri. E adevarat ca aceste cladiri sunt protejate, nu pot fi daramate cu buldozerul, dar, daca proprietarul le lasa in paragina, autoritatea locala poate numai sa il amendeze pentru ca nu isi repara fatada. Amenda poate fi data o singura data, deoarece se considera ca este o singura contraventie.
Asadar, cineva trebuie sa intervina, la nivel legislativ, inasprind regimul de sanctionare a proprietarilor care nu isi intretin, repara sau consolideaza imobilele. Si aceasta interventie legislativa trebuie sa aiba loc repede, pana nu sunt „ucise cu sange rece” toate aceste „frumuseti” ale Bucurestiului!