Pregătirea copilului pentru grădiniță și școală
Articol de cristina.toma, 8 septembrie 2016, 08:28
Începerea școlii și a grădiniței este un moment pentru întreaga familie așa că nu doar copiii trebuie să se pregătească ci întreaga familiei. Odată cu începerea școlii și a grădinitei rutina copilului se modifică prin faptul că devine mult mai structurată. Structura se schimbă foarte mult în cazul copiilor care merg la școală din cauza orarului: ecum există ore fixe de trezire și acestea vor trebui să modifice și orele de culcare ale acestuia. Însă această schimbare nu se poate face foarte repede și fără probleme dintr-o dată. În fiecare seară îi putem pune pe cei mici să meargă la culcare tot cu 10 minute mai devreme, apoi cu 20 și chiar cu mai mult. În același timp trebuie să îl trezim dimineața, treptat, din ce în ce mai devreme, ne sfătuiește Diana Stănculeanu, psiholog la Organizația Salvați Copiii.
De altfel mulți părinți ai căror copii merg la grădiniță sau la școală în clasele mici spun că cele mai multe probleme în primele săptămâni de școală le au cu trezitul de dimineață.
Însă, indiferent de cât au costat rechizitele, de ce personaj din desene animate este desenat pe ghiozdan nimeni nu va putea lua emoțiile pe care întreaga familie le trăiește atunci când copiii merg pentru prima dată la grădiniță sau la școală în clasa pregătitoare. Copiii au emoții amestecate cu multă curiozitate pentru lumea nouă în care urmează să pășească. Emoțiile părinților și ale bunicilor există și ele dar sunt de altă natură. Sunt părinți care își exprimă îngrijorările și propriile anxietăți și compătimesc copiii ca și când debutul școlar ar însemna sfârșitul copilăriei și al jocurilor. Nu este deloc bine ca ei să transfere aceste emoții asupra celui mic. Copilul trebuie ajutat să înțeleagă că aceasta este o perioadă nouă în viață lui care este și mai interesantă decât ceea ce a cunoscut până atunci: își va face prieteni, va învața și va experimenta lucruri noi, își va dezvolta abilitățile sociale, lucru ce îi va folosi mai târziu,.
Sigur, că toți părinții își doresc să aibă un copil cu rezultate bune la învățătură dar trebuie să se ferească de ispita de a urmări doar notele pe care le ia copilul și de a-l compara cu colegi de clasă sau cu frații ori surorile lui. Aceasta, deoarece fiecare copil are ritmul lui de învățare și nu înseamnă că dacă învață mai lent unele lucruri nu va fi un om mai puțin inteligent, ne-a explicat psiholog Irina Petrea în cadrul unei întâlniri cu părinții, întâlnire care a avut loc aseară la Teatrul Țăndărică.
În privința relaxării și recreearii școlarului mic și a preșcolarului nici acestea nu trebuie neglijate: copilul trebuie să aibă în fiecare zi și timp de joacă pentru a avea o dezvoltare armonioasă, sunt de părere în unanimitate psihologii.