Statul jos perioade îndelungate este periculos pentru sănătate
Articol de Stefania Grigore, 14 septembrie 2016, 12:11
În maşină în drum spre locul de muncă, opt ore petrecute pe scaunul de la birou, drumul înapoi spre casă tot în maşină, aşezatul comod pe canapea – astfel arată o zi obişnuită pentru majoritatea dintre noi, în secolul XXI. Conform unor studii recente, oamenii petrec circa şapte ore pe zi în poziţie şezândă. „Persoanele care au lucrat mult timp în alt mediu, spre exemplu mai mult timp stând în picioare, se simt foarte ciudat dacă încep o activitate care presupune mult timp petrecut stând jos”, susţine medicul bulgar Svetla Stoicikova.
Un scaun confortabil poate fi o bombă cu ceas. Statul în ceeaşi poziţie mult timp prezintă riscuri ascunse, precum diabet şi boli de inimă. Medicii determină stilul de viață sedentar ca o boală a civilizației şi atrag atenţia că riscurile sunt extrem de mari. Contrar așteptărilor, activitatea fizică poate deveni inutilă împotriva efectelor îndelungate ale statului jos. Cu toate acestea, experţii recomandă combinarea mai multor sporturi – fitness, mers pe jos, alergat – acestea sunt cele mai bune opțiuni timp de 30-40 de minute pe zi, pentru ca o persoană să se poată recupera după statul timp îndelungat în poziţie şezândă.
Din păcate, profesiile care necesită o poziţie şezândă au crescut cu peste 80% în ultimii 50 de ani. Fizioterapeuţii susţin că cel mai des, pacienţii se plâng de dureri de spate, umeri și coloană vertebrală. Toate acestea sunt legate, deoarece corpul uman este o unitate. Puține persoane își permit să aloce timp şi pentru sport, iar experții dezvăluie trucuri care pot reduce efectul negativ al statului prelungit jos. Medicii recomandă pauze cât mai dese şi scurte, câţiva paşi făcuţi măcar prin birou pentru a evita statul jos în aceeaşi poziţie foarte mult timp.