Homeschooling in Romania
Articol de cristina.toma, 19 septembrie 2016, 16:10
Pana acum, 500 de copii din Romania invata in sistemul homeschooling. Potrivit Legii educatiei nationale, in tara noastra inscrierea copilului la scoala este obligatorie, iar parintii isi pot inscrie copilul la ce scoala doresc.
In sistemul homeschooling se pot incadra copiii care sunt deja inscrisi la scoli in alte tari, cu conditia ca acestea sa fie recunoscute si acceptate ca fiind legale de catre sistemele de invatamant din tarile respective. Ei invata dupa programele scolilor la care sunt inscrisi. Lectiile pot fi predate de parinti, de un profesor angajat de acestia sau pot fi urmarite online, ne spune Gabriel Curcubet de la Asociatia Home Schooling Romania.
Potrivit conceptului de educatie acasa, parintii sunt responsabili de educatia copiilor lor, ei aleg curricula, manualele, softurile necesare educatie copiilor lor, copiii invata in stil propriu. Insa un sistem de testare a copiilor exista si in acest sistem.
Elevii care invata acasa pot fi testati online, iar acest lucru se poate face semestrial, lunar sau saptamanal in mediul online. Exista si varianta in care micutii se pot prezenta semestrial ori anual pentru examinare la scoala la care sunt inscrisi. De exemplu, copii care sunt inscrisi la scoli din Ungaria invata acasa si sunt testati semestrial la scoala la care sunt inscrisi in tara vecina.
La scolile din Statele Unite se foloseste aceasta interfata online, care are un sistem de securizare a datelor astfel incat examinatorii sa fie siguri ca micutul care raspunde la intrebarile online este chiar copilul inscris si nu altul.
Sistemul homeschooling poate fi practicat pe tot parcursul invatamantului preuniversitar si chiar in invatamantul universitar dat fiind ca sunt universitati care au si cursuri la distanta in sistem online.
In Romania, daca un parinte doreste sa isi scoata copilul din sistemul de invatamant al Ministerului Educatiei o poate face doar daca isi inscrie copilul la o scoala din alta tara recunoscuta de sistemul de invatamant din tara respectiva.
Presedintele Federatiei Asociatiior de Parinti din Romania, Iulian Cristache, este de parere ca fiecare parinte trebuie sa hotarasca singur care este cea mai potrivita educatie pe care sa o dea copiilor lor. Insa dincolo de inteligenta academica un copil trebuie sa isi dezvolte si abilitatile sociale. Si aici tot parintii hotarasc care este cea mai potrivita cale pentru a-si educa copiii, iar in zilele noastre si in acest domeniu probabil vom asista la o diversificare a posibilitatilor si metodelor in viitor.