Hotarari importante luate de Municipalitate
Articol de Mircea Apostolescu, 21 septembrie 2016, 12:59 / actualizat: 21 septembrie 2016, 15:15
Consilierii municipali au adoptat, astazi, un proiect de hotarare privind asigurarea transportului gratuit pentru elevi si prescolari la spectacolele si manifestarile culturale organizate de institutiile de cultura aflate in subordinea Primariei Capitalei. In acest fel, copiii din cartierele bucurestene vor putea ajunge mai usor la spectacole, in centrul Bucurestiului.
O alta hotarare luata astazi de consilieri vizeaza deblocarea de posturi pentru actorii tineri. Ducu Darie, directorul Teatrului Bulandra, George Mihaita, directorul Teatrului de Comedie si George Ivascu, directorul Teatrului Metropolis, au pledat in fata consilierilor municipali pentru deblocarea a 150 de posturi in teatrele din subordinea Municipalitatii. Dintre acestea, 100 de posturi vor fi pentru actori, iar celelalte pentru tehnicieni.
Cei trei actori si directori de teatre au subliniat ca media de varsta a actorilor este foarte ridicata, cei mai tineri avand 42 de ani si ca este nevoie de angajarea tinerilor care fac parte din noile generatii de actori.
Consilierii municipali au adoptat proiectul de hotarare care va permite intinerirea trupelor de teatru.
Un alt proiect de hotarare supus aprobarii CGMB se refera la infiintarea Administratiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, o structura organizatorica concentrata exclusiv pe solutionarea situatiei cladirilor cu risc seismic ridicat, la nivelul Municipiului Bucuresti.
”Conform ‘Listei imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic’, actualizata, rezulta un numar foarte mare de imobile care necesita lucrari ample de consolidare, dintre care unele prezinta un risc seismic extrem de ridicat (173 imobile categoria I de risc seismic) si alte imobile fiind catalogate drept ‘pericol public’, respectiv 183 imobile”, se arata in expunerea de motive semnata de catre Primarul General.
Grupul de consilieri USL a sustinut ca infiintarea acestei noi administratii nu este oportuna. Nicusor Dan, seful grupului USB spune ca este o forma fara fond aceasta noua administratie, ca Primarul Capitalei ar trebui sa vina in fata Consiliului General cu organigrama si cu regulamentul de organizare si functionare a noii administratii.
Si grupul consilierilor PMP a afirmat ca noua administratie nu va rezolva problema consolidarii, care este blocata de legislatia in domeniu, conform careia refuzul unui singur proprietar opreste consolidarea intregului imobil.
Consilierii municipali PSD au adoptat acest proiect, in vreme ce grupurile USL, PMP si PNL au parasit sala de sedinta, in semn de protest fata de modul in care Executivul Primariei prezinta proiectele de hotarare spre dezbatere.
Un alt proiect de hotarare de pe ordinea de zi vizeaza „acordul de principiu pentru infiintarea unei societati comerciale in scopul construirii de locuinte”. Astfel, potrivit expunerii de motive a Primarului General, „deficitul de locuinte la nivelul Municipiului Bucuresti in anul 2016 este de circa 200.000 de locuinte. Prin infiintarea unei societati comerciale, Municipiul Bucuresti doreste sa rezolve o problema sociala majora cu care o parte dintre locuitori se confrunta de o perioada lunga de timp. Locuintele care urmeaza a fi construite vizeaza atat categorii de populatie defavorizate, cu venituri modeste, care nu-si permit inchirierea sau achizitionarea de pe piata imobiliara a unei locuinte, cat si posibilitatea valorificarii unei parti din acestea prin inchiriere si vanzare”.
Precizam ca aceasta societate care isi propune sa construiasca ieftin si eficient locuinte pentru tinerii din Capitala, va avea o activitate suta la suta transparenta si se va supune misiunilor de audit intern si extern, conform legislatiei in vigoare.
Conform Primarului Capitalei, locuintele vor fi repartizate nu doar persoanelor cu venituri modeste, ci si tinerilor, actorilor, personalului din sanatate si din educatie, persoanelor evacuate din casele retrocedate.
Proiectul a fost adoptat cu voturile majoritatii PSD -ALDE. Grupurile de consilieri ai USB, PMP si PNL au parasit sala, in semn de protest, deoarece majoritatea nu le-ar fi permis sa discute proiectele de pe ordinea de zi.
Nu in ultimul rand, actrita, dramaturgul si profesorul Olga Delia Mateescu a incercat sa-i convinga pe consilierii municipali sa aprobe infiintarea „Teatrului Dramaturgului Roman”, in subordinea Municipalitatii.
Marea actrita a afirmat ca, pentru a face loc dramaturgiei contemporane, participative, pe prima scena a Capitalei. Desigur, dramaturgia clasica isi pastreaza locul de necontestat in cultura contemporana, dar dramaturgia contemporana trebuie adusa la scena, pentru a putea fi judecata de catre public si a deveni, peste ani, poate, clasica, a afirmat Olga Delia Mateescu.
Actrita a subliniat ca, in multe capitale europene, exista mai multe teatre decat in Bucuresti, chiar daca populatia este mai putin numeroasa, asa cum se intampla la Budapesta.
Pledoaria actritei si dramaturgului Olga Delia Mateescu i-a induplecat pe cei mai multi consilieri, care au adoptat proiectul.