Cele mai interesante evenimente din București – 22 septembrie 2016
Articol de , 22 septembrie 2016, 14:51
CINEMA
Thriller-ul românesc „Câini”, ce a câştigat Premiul FIPRESCI al secţiunii Festivalului de la Cannes, Un Certain Regard, şi două premii la Festivalul de Film de la Sarajevo, este proiectat în avanpremieră, de la ora 20:30, la Teatrul de Vară din Herăstrău, în prezenţa regizorului şi scenaristului Bogdan Mirică, a actorilor şi a altor membrii din echipa filmului.
Regizorul Alexandru Solomon îşi lansează volumul „Reprezentări ale memoriei în filmul documentar”, în cadrul unei o întâlniri ce începe de la ora 18:30 la Cinema Elvira Popescu şi cuprinde proiecţia filmului „Franzela exilului”, documentar realizat de cineast în anul 2002. Despre volum va vorbi antropologul Vintilă Mihăilescu, iar discuţia este moderată de Eugen Istodor.
În ciclul „Joia de film”, la Spaţiul Public European are loc, de la ora 19:00, proiecţia KineDok a documentarului „Engedem, hadd menjen/ Frați de cântec” de Balázs Lévai, urmată de o discuţie cu Dragoş Rusu şi Gabriel Leascu, reprezentanţi al revistei de muzică online „The Attic”.
Tot de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie este proiectată, în ciclul „120 de ani de istorie a filmului maghiar”, drama de război „Szegénylegények/ Sărmanii flăcăi” în regia lui Miklós Jancsó. Prezintă: criticul de film Andrei Gorzo.
În Grădina cu Filme a Creart, de la ora 20:00 are loc ultima proiecţie din cadrul „Serii Filmului Românesc” reprogramată de ieri. Este prezentat documentarul „Cinema, Mon Amour”, regizat de Alexandru Belc, ce spune povestea lui Victor Purice, director, fost proiecţionist şi cinefil pasionat, şi a celor două fidele angajate ale sale, Cornelia şi Lorena, care încearcă să menţină pe linia de plutire cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamţ. După vizionarea filmului, regizorul Alexandru Belc, scenarista Ilinca Micu şi editorul Ion Ioachim Stroe sunt invitaţi la o conversaţie cu spectatorii, moderată de criticul Ileana Bîrsan.
De la ora 20:30, în Spaţiul M60 din Strada C.A. Rosetti nr. 3, are loc încă o ediţie de Bucharest Shortcut Cinefest, competiţie internaţională de film independent ce îşi propune să prezinte cele mai bune proiecte cinematografice din mediul online.
FESTIVALURI
Cea de-a patra ediţie a festivalului naţional de improvizaţie din România – !MPRO se desfăşoară de azi până Duminică 25 septembrie la sediul ArCuB din Hanul Gabroveni . Deseară au loc trei spectacole:
– de la ora 19:00, „Risc”, o producţie a Laboratorului de Impro din Recul;
– de la ora 20:15, „Visează ce urmează” cu trupele Improvisneyland şi All In;
– de la ora 21:30, „Urban High School” cu Urban Impro.
În cadrul Opera Fringe Festival, azi la Centrul Cultural Casa Artelor este programat, de la ora 20:00, spectacolul „Hansel şi Gretel” de Engelbert Humperdinck, ce vine de la Iaşi.
Festivalul cultural „Strada de CʼArte”, ce se desfăşoară la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” şi în faţa ei, are azi în program:
– de la ora 16:00, lansarea cărţii „Impactul corupţiei asupra securităţii naţionale” de Karin Megheșan & Valentin Stoian, în Foaierul de Lectură şi un spectacol susţinut de copiii de la grădiniţa Lauder-Reut în Strada copiilor;
– de la ora 18:00, tot în Strada copiilor, ateliere de textile şi arhitectură „Folosirea artei tradiţionale în arta Contemporană” în crearea de păpuşi şi alte obiecte textile precum şi construcţia de căsuţe pentru fluturi şi păsări;
– de la ora 19:00, proiecţia documentarului „Byzantium after Byzantium” de Erato Paris în Aula Bibliotecii;
– de la ora 20:00, recital Trio „Soul Serenade”, format din Andrei Rotariu, Adelina Chivu şi Codruţ Andrei, pe Rampa de Jazz şi Poezie;
– de la ora 21:00, tot acolo, lansarea volumului „Arta Improvizaţiei” de Keith Johnson şi o reprezentaţie susţinută de trupa Improvisneyland
Bucharest Jazz Festival, la care Bucureşti FM este partener media, a programat astă-seară în Piaţa George Enescu concerte susţinute de:
– Trio Alex Pădureanu, de la ora 19:00;
– Bega Blues Band, de la ora 20:00;
– Dan Ionescu Quartet, de la ora 21:30.
MUZICĂ
De la ora 19:00, la Ateneul Român are loc recitalul susţinut de Peter Donohoe, membru al juriului Concursului Internaţional „George Enescu”, secţiunea Pian. În program: „Miroirs” de Ravel, Cantéyodjayâ de Messiaen, Sonata nr. 3 în fa diez minor de Scriabin şi Trois Pieces Pour Piano (1. Masques, 2. D’un Cahier d’Esquisses, 3. L’Isle Joyeuse) de Debussy.
Cu ocazia alegerii sale pentru a cânta în deschiderea concertului The Original Blues Brothers Band din 11 octombrie, Iulian Canaf îi invită pe toţi iubitorii de blues la „The Original Blues Party”, ce are loc deseară, de la ora 20:00, în Tribute Club.
„Aquarela Do Brasil” se intitulează concertul live de muzică braziliană susţinut de la ora 20:00 de Gabriela Costa şi Alex Man în Ceainăria ARTea.
De la ora 20:30, în Serendipity începe o seară de ethno-jazz cu Django Sound Quartet & Cristiana Radu.
În cadrul turneului de promovare al albumului său „ The Judas Table”, trupa britanică Antimatter susţine un concert în Hard Rock Cafe, începând cu ora 21:30.
EXPOZIŢIE
De la ora 17:00, la Sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român are loc vernisajul expoziţiei „Drumul oii, ultimul episod? 300 de oi, 100 de zile, 1.400 km”, ce va putea fi vizitată până în data de 30 octombrie. Expoziţia cuprinde fotografii făcute în timpul traseului realizat de fraţii Silviu şi George Cățean din Rotbav, judeţul Braşov, urmaşi de oieri din Bran şi proprietarii unei ferme zootehnice bine ancorate în tradiţie, care, împreună cu prietenul lor polonez Piotr Kohut, şi-au propus să reconstituie şi să celebreze transhumanţa ca mod de viaţă ancestral al ciobanilor valahi, ce a dus la întemeierea de aşezări în zona de munte şi crearea unei culturi comune de-a lungul Carpaţilor până în Polonia.
CARTE
Scriitoarea Margareta Spânu Cemărtan îşi lansează, în România, volumul „Lupii. Amintiri din Siberia”, de la ora 18:00, în Clubul Ţăranului Român.
La Librăria Cărtureşti din strada Pictor Arthur Verona, de la ora 19:00, are loc lansarea cărţii de artist „Oglindă pentru luna plină” de Andrei Gamarţ, care-şi va prezenta volumul alături de Răzvan Ion.
CONFERINŢE
La Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, de la ora 18:30 începe cea de-a treia conferinţă „Parcul Carol I – 110 ani: arhitecţi şi antreprenori”, susţinută de dr. Oana Marinache şi Andrei Popescu. Invitat special: col.(r) dr. Cristian Scarlat, fost director al Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.
Muzeul Municipiului Bucureşti reia seria „Conferinţelor de joi” cu prezentarea „Maşina timpului 7 – Bucureştiul în anii ’50”, susţinută de Cristian Radu de la ora 18:30, la Palatul Suţu.
EVENIMENT AUDIO
În seria de evenimente din cadrul Acceleratorului de Idei Bucureşti 2021, Ear to Bucharest vă invită să ascultaţi, de la ora 19:00 în pasajul de la Universitate, „Live din Giuleşti”, un mix ce redă atmosfera sonoră a acestui cartier bucureştean.