Municipalitatea poate să intervină în cazul imobilelor monument lăsate în paragină
Articol de Mircea Apostolescu, 23 septembrie 2016, 13:46
Conform consilierului municipal Nicușor Dan, Primăria Capitalei dispune de pârghiile necesare pentru a interveni eficient, în cazul imobilelor monument istoric lăsate în paragină de către proprietari.
Legea monumentelor istorice prevede atribuții pentru autoritățile locale, care îi pot penaliza pe proprietarii care lasă clădiri monument istoric să se degradeze. Sancțiunile pot merge chiar până la expropriere. În acest din urmă caz, din suma care urmează a fi plătită proprietarului respectiv, drept despăgubire, se pot scădea cheltuielile pe care primăria trebuie să le facă, pentru a consolida și restaura imobilul respectiv, explică Nicușor Dan. Apoi, clădirea poate fi închiriată sau vândută și, cu banii obținuți, pot fi salvate alte imobile aflate în aceeași situație, este de părere consilierul municipal.
Cât privește situația clădirii de pe Calea Victoriei numerele 22-24, am aflat de la fostul primar interimar al Bucureștiului, Ștefănel Dan Marin, că imobilul ar aparține Municipalității. Informația nu a fost confirmată de către primărie, deși am cerut punctul de vedere al acesteia. Nicușor Dan spune că, dacă Blocul Rosenthal este al Municipalității, el ar trebui reparat și închiriat. Dacă el nu este în proprietatea Primăriei Capitalei, atunci această instituție ar trebui să își exercite atribuțiile de control prevăzute de lege, să afle cine este proprietarul imobilului și să ia măsuri împotrivă acestuia, mergând până la expropriere.