Cele mai interesante evenimente din București – 28 septembrie 2016
Articol de , 28 septembrie 2016, 15:52
CINEMA
În cadrul celei de-a V-a ediţii a Festivalului Documentarului Românesc – „Docuart Fest”, azi sunt programate filmele:
# la Cinemateca Eforie:
– de la ora 16:15, premiera „Capoeira, dansul libertăţii”, de Rista Enxhi;
– de la ora 16:45, „În căutarea Lostriţei”, de Dan Curean;
– de la ora 18:00, premiera „Angela”, de Botond Püsök;
– de la ora 18:45, premiera „Human Places”, de József László;
– de la ora 20:15, „Balta Albă”, de Silviu Munteanu;
# la Cinema Muzeul Ţăranului
– de la ora 17:45, „Chat with Alice”, de Sandra Isabela Ţenţ;
– de la ora 18:30, „End of Summer”, de Alina Manolache;
– de la ora 19:10, „Brâncuşi la Tg. Jiu”, realizat în 1966 de Eric Nussbaum;
– de la ora 19:20, „Colocviul Brâncuşi”, realizat în 1967 de Paula Segal;
– de la ora 19:40, „În căutarea tatălui pierdut”, de Ionuţ Teianu;
– de la ora 20:45, „Visul DADA al unor nopţi de vară”, de Ada-Maria Ichim.
MUZICĂ
Dirijorul Kristjan Järvi, directorul de onoare al Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRo, dirijează al doilea concert susţinut de Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig în cadrul acestui Festival, ce are loc astă-seară, de la ora 19:00, la Sala Radio. În program: Patru interludii din opera „Intermezzo” de R. Strauss, Rhapsody in Blue de Gershwin şi Suită din baletul „Lacul lebedelor” de Ceaikovski. Solistul: Stefano Bollani – pian.
Orchestra Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” susţine concertul „Uverturi – Valsuri – Polci”, sub bagheta dirijorului Lucian Vlădescu, de la ora 19:00, în Salonul Cerchez al Muzeului Naţional Cotroceni. Bucureşti FM este partener media al evenimentului.
Peter Sarik Trio cântă, de la ora 20:00, în Green Hours.
Diana Tudor (voce) şi Alexandru Burcă (pian) susţin, de la ora 20:30 în Serendipity art, coffee & tea, concertul Swing-Jazz din Paris şi Tango din Bucureşti – Micul Paris.
De la ora 21:00, Simion Bogdan-Mihai (voce) prezintă, în Control Club, episodul 1: muzici ţărăneşti din sudul Transilvaniei din sezonul IV al programului „Şamanul mut”. Invitaţi: Mircea Stoica (vioară), Dumitru „Mitruţ” Iancu (acordeon), Zanc Zenu (violă), Marcel Simandi (contrabas).
Trupa Zdob şi Zdub susţine un concert în Hard Rock Cafe, începând cu ora 21:30.
TEATRU
În Sala Mare a sediului ArCuB din strada Lipscani, de la ora 19:00 are loc premiera oficială a spectacolului „Idolul şi Ion Anapoda”, după G.M. Zamfirescu, o comedie în regia Marianei Cămărăşan şi a lui Toma Dănilă jucată de: Oana Pellea, Richard Bovnoczki, Florina Gleznea, Cristina Casian, Istvan Lajos Teglas. Bucureşti FM este partener media al evenimentului.
DANS
La sala Stere Popescu a Centrului Naţional al Dansului, de la ora 19:00 are loc o reprezentaţie cu spectacolul „La Institutul Schimbării” de Paul Dunca.
FESTIVALURI
TEEN-FEST organizat de Teatrul Excelsior, are în programul de azi:
– de la ora 17:00, spectacolul „Emancipare” de Radu Iacoban, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie;
– de la ora 19:00, spectacolul UNATC „Avioane de hârtie” de Elise Wilk în regia lui Cristi Juncu, la Sala Mare a Teatrului Excelsior;
– tot de la ora 19:00, spectacolul „În cuvintele tale” de Peca Ştefan, regizat de Radu Apostol la Centrul de Teatru Educaţional Replika, urmat, în aceeaşi locaţie, de prezentarea volumului „Chemarea monstrului” de Patrick Ness ce are loc de la ora 20:30, iar de la ora 21:00 de proiecţia unei selecţii de scurtmetraje.
De azi până pe 1 octombrie se desfăşoară cea de-a IV-a ediţie a Innersound New Arts Festival, la care participă peste 60 de artişti din 8 ţări, organizată de Asociaţiile Art&Co şi OPUS, ce vă propune concerte camerale, instalaţii, film mut cu ilustraţie muzicală live şi fotografie, precum şi workshop-uri creative, punând muzica contemporană în relaţie cu artele vizuale şi multimedia în mai multe spaţii culturale bucureştene. Programul de astăzi se desfăşoară la The Ark şi cuprinde:
– de la ora 19:30, concertul susţinut de cvartetul de coarde Ad Libitum (format din: Alexandru Tomescu – vioara I, Şerban Mereuţă- vioara a II-a, Bogdan Bişoc – violă şi Filip Papa- violoncel) care interpretează lucrarea câştigătoare din competiţia InnerSound, „Glances of Memories”, a tânărului compozitor Sebastian Androne, acompaniată vizual de expoziţia foto-video – TOUCH;
– de la ora 21:00, vernisajul expoziţiei de instalaţii sunet-multimedia, cu participarea artiştilor Svetlana Maras (Serbia), Matei Bejenaru, Livia Mateiaş, Marius Jurcă, Minim (Diana Dulgheru), Syntax (Laurian Bardos), Gabriel Kelemenn şi Ioana Vreme.
În cadrul Festivalului „Arte în Bucureşti”, la Amzei Market Makers are loc, de la ora 18:00, un performance intitulat „Cozo, EU.ro”, urmat, de la ora 19, de dezbaterea „Condiţia artistului în România”, moderată de Mădălina Mirea şi având ca invitaţi pe Florica Prevenda şi Valeriu Mladin.
Cea de-a IV-a ediţie a Bucharest Science Festival, se desfăşoară de azi până pe 3 octombrie, în Bucureşti, Adjud şi Râşnov, reunind cercetători, specialişti din cele mai diverse domenii ale ştiinţei, elevi şi studenţi. Pentru această nouă ediţie, Ambasada Franţei şi Institutul Francez precum şi Asociaţia Secular-Umanistă din România, organizează o serie de evenimente cu tematica „Oraşelor verzi” . Astfel, astă-seară, de la ora 18:30, Monica Ardeleanu susţine o conferinţă despre dezvoltarea unor comunităţi şi clădiri cu efect regenerator, la Academia de Studii Economice.
MUZEE
Cu prilejul comemorării a 300 de ani de la martiriul Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, în Galeria de Artă Veche Românească a Muzeului Naţional de Artă al României până pe 30 octombrie este expus, în premieră absolută, epitaful realizat de acesta, conform tradiţiei, în anul 1714.
Muzeul Naţional Cotroceni marchează împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, la Palatul Cotroceni, prin:
– vizitarea gratuită, până la ora 20:30, a etajului I al muzeului şi a expoziţiilor „Marele Război“ şi „Monumente şi Eroi – Memoria Marelui Război. Proiect Pilot (jud. Ilfov)”;
– proiecţii la orele 17:00 şi 19:00 ale documentarului istoric „Hill 789: The Last Stronghold / Ultima redută”, realizat de Nicholas Dimăncescu.
Bucureşti FM este partener media al evenimentului.
EXPOZIŢIE
În Sălile Kretzulescu ale Muzeului Naţional de Artă al României, de la ora 18:00 este vernisată expoziţia „Pierre Alechinsky şi scriitorii” organizată în colaborare cu Delegaţia Valonia-Bruxelles la Bucureşti şi Centrul Gravurii şi al Imaginii imprimate din La Louviére, ce poate fi vizitată până pe 31 ianuarie 2017.
În cadrul Photo Romania Festival, de la ora 19:00, în Clubul Ţăranului are loc vernisajul expoziţiei „Our Way to Cuba II”, de Gina Buliga & Bogdan Comănescu, ce poate fi vizionată până Duminică 2 octombrie.
CARTE
Fundaţia Europeană Titulescu – Centrul de Cercetare organizează, de la ora 16:30, la Casa Titulescu din şoseaua Kiseleff nr. 47, lansarea volumului „Puncte cardinale îndepărtate. Bucureşti, Helsinki, Tokyo, Canberra” scris de ambasadorul Constantin Vlad, alături de care mai iau cuvântul: prof. univ. dr. Ioan Scurtu, ambasadorul Nicolae Ecobescu şi prof. univ. dr. Adrian Năstase, în calitate de moderator şi preşedinte al Fundaţiei.
La Casa Mincu, de la ora 18:30 are loc lansarea celui de-al doilea volum al monografiei „Familia Bibescu – Basarab Brâncoveanu: între Paris şi Bucureşti”, scris de dr. istoric de artă Oana Marinache. Evenimentul face parte din proiectul „Anul cultural Martha Bibescu 130”.
CONFERINŢE
De azi se reiau întâlnirile grupului „Conştiinţe” de la Biserica Sf Silvestru, cu conferinţa „În care realitate trăim?” susţinută, de la ora 18:30, de domnul Andrei Dorobanţu, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” şi colaboratorul Bucureşti FM .
În cadrul conferinţelor lunare, Centrul catolic Sfinţii Petru şi Andrei vă invită, azi, de la ora 19:00, la conferinţa „Sinodul Panortodox din Creta: mărturie, bilanţ şi perspective” susţinută de Pr. Nicolae Dascălu, Consilier patriarhal şi Directorul publicaţiilor „Lumina”.
La Institutul Balassi, începe de azi programul „Serile E-MIL la Bucureşti”, adică ale Ligii Scriitorilor Maghiari din Transilvania, de la ora 19:00 având loc o întâlnire cu prozatorul şi istoricul literar Vincze Ferenc.