Ne va mai polua Iridex inca un an?
Articol de Mircea Apostolescu, 28 septembrie 2016, 09:12
La inceputul saptamanii, intr-o sedinta cu institutiile care au atributii in ceea ce priveste protectia mediului si sanatatea publica (Garda de Mediu, Agentia de Mediu, Directia de Mediu a Municipalitatii, Directia de Sanatate Publica, atat din Bucuresti, cat si din Ilfov) primarul Capitalei, Gabriela Firea, anunta ca groapa de gunoi Iridex, aflata la granita dintre Bucuresti si Chiajna, ar putea fi inchisa pentru 60 de zile, incepand cu data de 10 octombrie, daca nu se va conforma celor 21 de masuri de remediere impuse de catre Garda de Mediu.
Acest anunt a venit dupa ce ministrul mediului, Cristiana Pasca – Palmer, a recunoscut oficial ca groapa de gunoi Iridex este cea care polueaza cartierele Pajura, Bucurestii Noi, Crangasi, Militari, Drumul Taberei, dar si Chiajna si Chitila.
Printre deficientele identificate de catre Garda de Mediu si care trebuie rezolvate se numara:
1. Neacoperirea optima cu un strat de pamant de minimum 50 de centimetri a celulelor depozitului care nu se mai afla in exploatare. Actualmente, cele 6 celule inchise sunt acoperite cu un strat de pamant de circa 20 de centimetri, pe portiuni importante, deseurile ajungand chiar la suprafata, conform inspectorilor Garzii de Mediu.
2. Puturile de extractie a gazului provenit din fermentarea deseurilor nu sunt etanse, sunt corodate si nu sunt prevazute cu sisteme de siguranta, care sa impiedice gazul sa ajunga in atmosfera, tot conform Garzii de Mediu.
3. Comisarii Garzii de Mediu au descoperit si ca sistemele de colectare a levigatului, zeama care se scurge din gunoi, sunt nefunctionale. In multe zone ale platformei Iridex exista acumulari necontrolate de levigat, care degaja o duhoare insuportabila.
4. Tot comisarii de la Mediu spun ca suprafata unde se depoziteaza actualmente deseurile este de 5.000 de metri patrati, fata de numai 2.500, cat permite legislatia in vigoare.
5. Deseurile de la statia de sortare sunt depozitate in spatiu deschis, adica sub cerul liber, acestea constituind o sursa importanta a mirosului pestilential reclamat de catre bucuresteni, au constatat cei de la Garda de Mediu.
6. Instalatia de producere a curentului electric prin arderea gazului degajat din fermentarea gunoiului nu consuma in totalitate acest gaz, existand indicii ca o parte a lui este evacuat in atmosfera.
Daca in decembrie, dupa 60 de zile de suspendare a autorizatiei integrate de mediu pentru Iridex, deficientele nu vor fi remediate, autorizatia ar putea fi ridicata definitiv.
Cum s-a ajuns aici si care este miza?
Miza este aceea de a se stabili daca bucurestenii vor fi siliti sa mai suporte inca un an, de aici inainte, putoarea care vine de la Iridex.
Ceea ce nu ne spun autoritatile, nici cele insarcinate cu protectia mediului, nici Municipalitatea, este faptul, deloc lipsit de importanta, ca, pe 4 octombrie 2017, expira Autorizatia Integrata de Mediu a incineratorului de deseuri periculoase Stericycle. Acesta a fost construit de catre Iridex, prin 1999-2000 si, apoi, transferat catre Stericycle. Miza acestui scandal este aceea daca acest incinerator, despre care se spun povesti de groaza, va mai putea functiona, pana in octombrie anul viitor?
Pe de alta parte, incineratorul, care are doua instalatii, una de provenienta din SUA, mai veche, si cealalta din Germania, nu ar putea functiona, daca groapa de gunoi Iridex ar fi inchisa.
Gabriela Firea anunta, luni, colaborarea dintre politiile locale din Bucuresti, Chiajna si Chitila, pentru a asigura monitorizarea permanenta a transporturilor de gunoi catre Iridex, dar cetatenii din Chiajna amenintau cu blocarea Soselei de Centura a Bucurestiului, daca problema mirosului insuportabil nu va fi rezolvata.
De asemenea, sefa Agentiei de Mediu Bucuresti, Simona Aldea, spunea ca depozitul de gunoi Iridex va fi reautorizat dupa octombrie 2017, daca va indeplini conditiile legale. Si incineratorul de gunoi Sterycicle va fi reautorizat, daca se vor indeplini conditiile legale.
Locuitorii din Chitila si Militari, prezenti la o noua dezbatere publica pe aceasta tema, s-au declarat nemultumiti de faptul ca autoritatile paseaza responsabilitatea fata de problema Iridex si ca nu sunt capabile sa gasesca o solutie pentru ca emanatiile de hidrogen sulfurat sa dispara.
Prezent la dezbatere, primarul sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat ca va face tot posibilul, va utiliza toate parghiile legale, pentru a inchide depozitul de gunoi Iridex.