„Un viitor fără pată”, Plan pentru Ministerul Sănătății
Articol de , 28 septembrie 2016, 14:04
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer si Societatea Nationala a Medicilor de Familie propun un Plan Național de Diagnostic Precoce, Tratament și Monitorizare a Melanomului, un demers în cadrul campaniei „Un viitor fără pată” – 2016.
Planul urmează să fie înaintat Ministerului Sănătății, marcând o invitație la dialog cu autoritățile, în vederea elaborării unei strategii naționale de luptă împotriva melanomului și implementarea acesteia, începând cu 2017.
Inițiativa face parte din campania de informare și conștientizare a pericolului melanomului – „Un viitor fără pată”.
„SNMF și FABC propun MInisterului Sănătății organizarea unei comisii speciale, care să stabilească metodologia de organizare a unui program complex de depistare precoce, tratament și monitorizare a melanomului.
De acest program ar trebui să beneficieze în primă fază persoanele care sunt la risc să dezvolte melanom.
Consultul inițial la medicul de familie este important, întrucât acesta își cunoaște foarte bine pacienții din listă și poate face o selecție corectă a celor cu risc crescut de a dezvolta maladia.
În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistați cu această formă de cancer mor anual – aproximativ 350 de decese.
De altfel, țara noastră înregistrează o incidență în creștere a melanomului, în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de cazuri de persoane diagnosticate cu melanom.
În perioada 2007-2012 inclusiv, incidența oficială a melanomului a crescut cu 0,5% la 100.000 de locuitori.
Depistarea precoce este cea mai bună metodă de reducere atât a mortalității, cât și a morbidității provocate de melanom.
Depistat la timp, melanomul este curabil în 98% dintre cazuri.
Nu doar programele de screening lipsesc, ci și accesul la tratament adecvat. În cazul pacienților diagnosticați cu melanom metastatic, opțiunile terapeutice tradiționale oferă o rată de supraviețuire limitată, spune și Dr. Cătălin Costovici, medic oncolog.
Printre măsurile propuse de medici și de pacienți se numără: organizarea unui screening-pilot la nivel național pe o perioadă de cinci ani, dublat de campanii de informare și educare a populației, promovarea de către Ministerul Sănătății a mesajelor de interes general cu privire la pericolul expunerii la soare și riscului de melanom, campanii de informare în școli, promovarea necesității prezentării periodice la control a persoanelor aflate la risc, prin intermediul medicilor de familie, precum și facilitarea accesului pacienților la testare.