”Anatomia melcancoliei” si harta sufletului omenesc
Articol de cristina.toma, 1 octombrie 2016, 10:00
O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita in aceasta toamna, mai ales daca sunteti interesati de meandrele sufletului omenesc si daca va plac lucrarile de dezvoltare personala, ei bine o asfel de carte, este ”Anatomia melancoliei” scrisa de Robert Burton in anul 1621 si aparuta in traducere romaneasca la editura Herald.
Prima data adica acum 395 de ani, ”Anatomia Melancoliei” a aparut fara numele autorului sau, deoarece acesta isi semnase lucrarea cu numele de Democrit Junior. De ce a fost nevoit Robert Burton sa faca asta? Unii spun ca unele idei expuse in aceasta carte le-ar fi contrazis pe cele ale altor invatati contemporani cu el si mult mai in varsta. De altfel, el spune inca din prima pagina a cartii unde motiveaza de ce isi ascunde identitatea: „Asadar, sa nu cautati a afla ceea ce este ascuns. Atat timp cat va place continutul si va este de folos, puteti sa va imaginati ca Autorul ar putea fi omul din luna sau cine ati vrea voi sa fie”.
Insa cine era de fapt Robert Burton si de ce a fost el asa preocupat de melancolie? Era teolog, astrolog, matematician si medic respectat si a fost in cea mai mare parte a vietii sale vicar la Universitatea din Oxford, etern invatat si student pierdut in tomurile bibliotecii Christ College. Considerandu-se un demn urmas al lui Hipocrat si Galenus si fiind detinatorul unei minti sclipitoare si al unei eruditii debordante, in spiritul umanist al epocii Ronert Burton ne propune o utopie magistrala in care doreste sa vindece omenirea de flagelul melancoliei.
”Anatomia melancoliei” este considerata una dintre cele mai valoroase lucrari ale omenirii, avand in vedere ca se fundamenteaza pe un summum de intrebari si raspunsuri generate de provocarile existentiale; astfel, volumul de fata devine o sinteza a cunoasterii solide a vremii, un adevarat tratat de dimensiuni enciclopedice, de cunostinte vaste din medicina, mitologie, literatura, istorie – un eseu filosofic cuprinzator.
Coplesitoare prin vastitatea domeniilor pe care le sondeaza -de la definitia melancoliei trecand prin analiza diferitelor emotii precum frica, furia, tristetea, ingamfarea si multe altele dar si leacurile impotriva lor – opera lui Robert Burton se constituie intr-o constructie magnifica, unica si valoroasa atat pentru literatura, cat si pentru inceputurile unor noi domenii ale cunoasterii, precum psihologia, psihosociologia si psihanaliza.
Publicata sub pseudonimul Democrit Junior, in 1621, ”Anatomia melancoliei” s-a bucurat de o mare popularitate. Mai tarziu, multi autori au fost influentati de umorul, rafinamentul lingvistic, eruditia si aspectul creativ ale acestei lucrari.
Samuel Johnson o considera una dintre cartile sale preferate. ”Anatomia melancoliei” se numara printre lucrarile favorite ale multor scriitori moderni si contemporani.