”Copiii domnişoarei Peregrine” – o poveste captivantă
Articol de , 1 octombrie 2016, 11:56
Doar trei premiere avem în acest weekend, două fiind însă semnate de mari cineaşti. Vizionarul regizor Tim Burton a adus pe ecran o nouă poveste plină de fantastic şi acţiune, poate ceva mai sumbră, dat fiind faptul că rădăcinile ei se află undeva în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi al terorii naziste. Calitatea filmului porneşte chiar de la scenariul bine scris de Jane Goldman şi Ransom Riggs, având la bază bestseller-ul „Miss Peregrine’s Home for Peculiars” semnat de cel din urmă, carte ce a împrumutat titlul ei şi ecranizării.
Bine interpretat de Asa Butterfield, adolescentul Jake pleacă, după misterioasa moarte a bunicului său Abe, într-o călătorie în Ţara Galilor împreună cu tatăl său care speră ca aceasta să-l ajute pe băiat să-şi revină din şocul suferit la dispariţia bătrânului. De fapt, Jake vrea să ajungă pe o anume insulă pentru a afla dacă poveştile pe care bunicul său i le spunea în copilărie despre domnişoara Peregrine şi şcoala ei pentru copii înzestraţi cu puteri neobişnuite sunt adevărate. Jake chiar descoperă pe acea insulă fosta casă unde domnişoara Peregrine, foarte bine jucată de Eva Green, şi copiii de care are grijă trăiesc de foarte mulţi ani într-o realitate alternativă, o buclă de timp de o zi creată de ea la repezeală când clădirea în care locuiau era pe punctul de a fi distrusă de avioanele hitleriste.
Pe măsură ce află mai multe despre acest loc şi-i cunoaşte mai bine pe cei ce trăiesc acolo, Jake realizează că ideea de siguranţă este doar o iluzie şi că inamici puternici ameninţă chiar existenţa lor, fiind vorba de Barron, un savant obsedat de nemurire foarte bine interpretat de Samuel L. Jackson, şi de prietenii lui. Dar şi de alţi câţiva, pe care obsesia respectivă i-a transformat în adevăraţi monştrii invizibili pentru ceilalţi, dar pe care Jake îi poate vedea. Această abilitate a sa se va uni cu cele cu care copiii domnişoarei Peregrine sunt dotaţi pentru a putea învinge aceşti inamici. Puterea extraordinară a fiecăruia dintre aceşti copii serveşte unui scop, chiar şi puterile celor care păreau inutile, ori supărătoare de-a dreptul. Cum sunt gemenii care pot, precum personajul mitic al Gorgonei, să-i transforme în stană de piatră pe privitori. Alte personaje pot, de exemplu, să controleze aerul cum e Emma Bloom interpretată de Ella Purnell, sau să aducă obiecte la viaţă cum face Enoch, jucat de Finlay MacMillan. De fapt, unul dintre mesajele principale ale filmului este chiar acceptarea a ceea ce avem original şi poate părea ciudat celorlalţi.
„Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children” impresionează prin imaginile sale fantastice şi captivante, multe din ele obţinute prin efecte vizuale impresionante precum călătoriile în timp sau luptele, dar şi prin personaje memorabile, toate în stilul grandios al filmelor lui Tim Burton. Se mai adaugă excelenta coloană sonoră ce amplifică atmosfera magică a acestui film, obligatoriu de văzut, ce rulează cu titlul românesc „Copiii domnişoarei Peregrine: Între două lumi” la Glendale Studio şi toate cinematografele de mall.