Deepwater Horizon – Eroi în largul mării
Articol de , 3 octombrie 2016, 14:39
Premiera „Deepwater Horizon” este ceea ce se numeşte un film catastrofă, nu în sensul că ar fi unul foarte prost, căci nu e deloc aşa ceva, ci pentru că povesteşte despre un dezastru, care chiar a avut loc pe 20 aprilie 2010, la 1.500 m în Golful Mexic şi la 80 km de Venice (Louisiana). Acolo a explodat platforma petrolieră Deepwater Horizon, în teribilul accident fiind ucişi 11 lucrători, iar alţi 17 răniţi. 5 milioane de barili de petrol s-au vărsat în mare, iar distrugătoarea „mareea neagră” ce a acoperit Golful, s-a extins şi spre restul apelor lumii, riscând să afecteze pe termen lung animalele, viaţa omului şi chiar industria.
După cum spune şi subtitlul cu care rulează la Glendale Studio şi la toate cinematografele de mall, „Eroi în largul mării”, filmul se concentrează pe actele de curaj ale unor oameni care au condus la salvarea mai multor vieţi. Mike este unul dintre aceştia, bine interpretat de Mark Wahlberg, care e şi co-producător. Când este în largul mării având grijă ca platforma să funcţioneze, Mike ţine legătura cu soţia şi fata lui isteaţă şi frumoasă, prin intermediul internetului. La fel de bine jucat de Kurt Russell este un alt erou: Jimmy Harrell, specialistul în exploatarea sigură a platformei, pentru care a fost premiat de mai multe ori.
Povestea începe cu revenirea acestora doi pe Deepwater Horizon, iar catastrofa ce urmează ne e prevestită de lovirea elicopterului cu care se deplasează de către o mare pasăre. O dată ajunşi pe platformă întâlnesc o echipă de specialişti care ar fi trebuit să verifice cimentul turnat pentru a securiza puţul de forare, dar care pleacă fără să o facă pentru că Vidrine, reprezentantul British Petroleum interpretat de John Malkovich… face economii companiei, forajul fiind foarte întârziat ceea ce provoacă pierderi financiare. Din acelaşi motiv pecuniar el insistă să se foreze, chiar dacă un prim test de presiune arată că ar fi periculos. Aplicându-se mult prea cunoscutul pentru noi principiu „merge şi aşa” se începe forajul şi… are loc o erupţie devastatoare.
Regizorul Peter Berg reuşeşte, încă o dată, să scoată o dramă foarte bine tensionată dintr-un scenariu ce nu putea avea răsturnări de situaţie, tocmai pentru că e inspirat din realitate. Cu ajutorul imaginii şi efectelor speciale impresionante, vizuale şi sonore, ne este arătat dezastrul provocat treptat de elementele naturii dezlănţuite şi interacţiunea loc cu oamenii, ce par total nepregătiţi pentru ceea ce se întâmplă, şi maşinăria lor, platforma plutitoare de foraj. Şi ne mai este arătat efortul de a salva victimele accidentului.