Primaria Capitalei nu poate…
Articol de Mircea Apostolescu, 7 octombrie 2016, 10:23
Dupa o intensa zbatere functionareasca, ce a durat mai bine de doua saptamani, Municipalitatea a reusit sa isi dea seama ca imobilul de pe Calea Victoriei nr. 22 – 24 ii apartine.
Construit in anii ’30, de catre Banca Nationala, ca sediu pentru „Casa de Pensiuni, Imprumuturi si Ajutoare” si pentru „Asociatia Sportiva si Culturala”, detinut, dupa 1968, de catre Banca Romana de Comert Exterior, iar, dupa 1989, de catre Bancorex, Blocul Rosenthal de pe Calea Victoriei 22-24 se afla, de sase ani, in domeniul public al Municipiului Bucuresti, dreptul de proprietate al Consiliului General al Municipiului Bucuresti fiind inscris in Cartea Funciara, in anul 2010.
Spatiul comercial de la parterul imobilului cu opt etaje este detinut de catre Regia Autonoma a Protocolului de Stat (RAPPS).
Imobilul este expertizat tehnic si incadrat in clasa a II-a de risc seismic, din anul 2012. Dupa ce i se va stabili destinatia, cladirea va intra in consolidare, modernizare si amenajare, ne comunica Primaria Capitalei.
Situatia Blocului Rosenthal ne da masura capacitatii administrative a Municipalitatii si a RAPPS. De sase ani, cele doua institutii au in proprietate un bloc de opt etaje, cu un spatiu comercial la parter, in zona zero a Bucurestiului, pe Calea Victoriei, si nu au putut sa-i „stabileasca destinatia”!
Blocul este nelocuit si ar fi putut intra in consolidare, fara problemele create de lipsa acordului de a se muta al proprietarilor, inca din 2010.
In schimb, cladirea zace parasita, cu geamurile sparte, bantuita de boschetari si se degradeaza, pe zi ce trece.
Fara indoiala, expertii pietei imobiliare ar putea stabili usor prejudiciul creat prin neutilizarea unei asemenea cladiri vreme de sase ani, iar cei care au grija ca noi sa nu gresim ar putea stabli, cu la fel de multa usurinta, cine poarta responsabilitatea pentru acest prejudiciu.