Evenimente de neratat astăzi în Bucureşti
Articol de , 11 octombrie 2016, 14:51
CINEMA
Programul Festivalului Internaţional de Film de Animaţie „Anim’est” de astăzi.
La Cinema Pro:
– de la ora 16:30, al doilea calup de scurtmetraje „Cat Toons” din secţiunea dedicată pisicilor „Sophisticats”;
– de la ora 18:30, documentarul animat „Nuts” realizat de Penny Lane ce participă la competiţia de lungmetraje spunând povestea incredibilă, dar adevărată al lui John Romulus Brinkley, un doctor din Kansas, care în 1917 a descoperit că poate să vindece impotenţa transplantând testicule de ţapi la bărbaţi;
– de la ora 20:30, „Robinson Crusoe”, în regia lui Vincent Kesteloot şi Ben Stassen.
La Cinema Elvira Popescu:
– de la ora 16:00, scurtmetrajele nominalizate anul acesta la premiul Cartoon d’Or, acordat celui mai bun film dintre câştigătoarele trofeelor celor mai importante festivaluri de film din Europa.
– de la ora 18:00, a treia grupare de filme din competiţia internaţională de scurtmetraje;
– de la ora 20:00, a patra grupare de producţii din aceeaşi competiţie;
– de la ora 22:00, partea a 5-a, „Urma artistului”, din cadrul secţiunii d animaţie din Spania „De la creion la pixeli”, organizată în colaborare cu Institutul Cervantes unde, de la ora 20:00, este programată cea de-a 4-a parte, dedicată maestrului Francisco Macián.
La CINETic (Centrul Internaţional de Cercetare şi Educaţie în Tehnologii Inovativ Creative de pe lângă UNATC):
– de la ora 16:00, prezentare „Amber Studio”, making games.
Institutul Cervantes a programat, de la ora 19:00, în cadrul ciclului „Contemporanii. Cinematografia spaniolă astăzi”, proiecţia filmului „Sacromonte. Înţelepţii tribului” de Chus Gutiérrez.
TEATRU
Spectacolul „Cei trei purceluşi”, după James Orchard Halliwell-Phillipps, în regia lui Stelu Milu, este prezentat în premieră oficială, în deschiderea Stagiunii 2016-2017 a Teatrului Excelsior. Prezentarea spectacolului, ce are loc de la ora 19:00, la Sala Mare, este însoţită de vernisajul unei expoziţii realizate de mici artişti de la Grădiniţa 206, îndrumaţi de pictoriţa Maria Iosub.
Festivalul Internaţional de Teatru – FEST(IN) pe Bulevard organizat de Teatrul Nottara, la care Bucureşti FM este partener media, are azi în program:
– de la ora 18:00, lansarea cărţii „Liviu Ciulei, acasă şi în lume”, antologie dedicată marelui om de teatru, editată de Florica Ichim şi Anca Mocanu;
– de la ora 18:15, „Tango, monsieur?” de Aldo Lo Castro în regia Ancăi Maria Colţeanu la sala Horia Lovinescu;
– de la ora 21:00, „DADAnoNON” de Ilinca Stihi, pe texte de Tristan Tzara, Antonin Artaud şi V.I. Lenin, la sala George Constantin.
În cadrul Festivalului din Cuibul Artiştilor, astă-seară, la orele 19:00 şi 21:00, au loc încă două reprezentaţii cu spectacolul „Cine sapă groapa?” jucat de Frederic Negrescu, Victor Ţăpeanu şi Vlad Basarabescu.
MUZICĂ
Concertul serii este cel susţinut de „The Original Blues Brothers Band” din Statele Unite, de la ora 20:00, la Sala Palatului.
Cel de-al VII-lea sezon al Stagiunii de Jazz se deschide la Teatrul Act printr-un triplu eveniment ce începe de la ora 19:00 şi cuprinde: lansarea primului compact disc cu înregistrări din primele şase stagiuni, un concert şi o sesiune de autografe pe care artiştii George Natsis – pian, Adrian Mircea Flautistu – contrabas şi Vlad Popescu – baterie le vor acorda la final.
Sala Mare a Ateneului Român găzduieşte, de la ora 19:00, concertul „En Síntesis” susţinut de cântăreaţa spaniolă Carmen París, alături de pianistul Diego Ebbler şi percuţionistul şi cântăreţul Jorge Tejerina, organizat de Ambasada Spaniei şi Institutul Cervantes din Bucureşti.
La sala mică a Ateneului Român, tot de la ora 19:00 se deschide noua „Stagiune de marţi seara” cu recitalul violonistei Andra-Ioana Tapurica, acompaniată la pian de Cătălin Răducanu. În program: Adagio şi fugă din Sonata nr. 1 pentru vioară solo, în sol minor de Bach; Sonata în sol minor, „Trilul diavolului” de Tartini; Sonata nr. 8 pentru pian şi vioară în Sol Major, op. 30 nr. 3 de Beethoven şi „Tzigane” de Ravel.
În cadrul Anului Bartók, Institutul Balassi organizează, de la ora 19:00, în Sala George Enescu a Universităţii Naţionale de Muzică, un concert inedit intitulat „Bartók & jazz”, cu participarea a doi pianişti din Ungaria, Fejes Krisztina şi jazzistul Káel Norbert, precum şi a îndrăgitei cântăreţe de jazz din România, Teodora Enache.
Quartetul new yorkez Elevation, cu pianistul român Lucian Ban în componenţă, susţine un concert, de la ora 20:00 la Sala Radio, cu prilejul prezentării albumului „Songs from Afar”, în care jazz-ul modern se întâlneşte cu muzica tradiţională din Transilvania.
Tot de la ora 20:00, Alma Nicole susţine concertul „Stories of the Fall” în Joie de vivre.
În sala Berlin a Control Club, de la ora 21 cântă live „Omelette” band şi „Kepler not Kopernikus”, proiectul paralel şi alter-ego-ul cosmic al celor de la Karpov not Kasparov.
În True Social Club, de la ora 22:00 începe New Comers Night, la care participă trupa Umbra şi Lanoy Band & Friends.
Robin and the Backstabbers cântă în Berăria H, începând cu ora 22:15.
CARTE
La Muzeul Municipiului Bucureşti, de la ora 18:00 are loc lansarea cărţii „Bucureştiul în locuinţe şi locuitori…de la începuturi până mai ieri (1459-1989)”, scrisă de conf. univ. dr. Bogdan Suditu.
Volumul „Bucureştiul literar. Şase lecturi posibile ale oraşului“, de Andreea Răsuceanu, este lansat de la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Alături de autoare iau cuvântul: Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu şi Marius Chivu.
Proiect
Fundația Pro Patrimonio lansează, de la ora 18:00 la Galeria Posibilă din Str. Popa Petre nr. 6, proiectul itinerant „Meşteşug Golescu”, prin care meşteri din zona Câmpulung Muscel şi tineri designeri înzestraţi experimentează şi creează, până pe 15 octombrie, obiecte de inspiraţie culturală tradiţională, adaptate nevoilor contemporane.