Noi măsuri privind politica medicamentelor care se eliberează pe bază de rețetă.
Prețul medicamentelor inovative care au iesit fin perioada de 5 ani de cand sunt pe piata va scădea cu 35% în următorii 3 ani, în trepte, respectiv cu 10% în primii doi ani și cu 15% în următorul an – anunță Ministerul Sănătății. Astfel, medicamentul inovativ va atinge același preț cu medicamentul generic care îl copiază, fără a afecta prețul acestuia. Măsura se va aplica retroactiv, și la medicamentele inovative care au ieșit de sub patern, în total fiind vorba de 452 de produse medicamentoase.
Medicamentele generice esențiale, eliberate populației în regim compensat 100%, vor avea o altă metodologie de calcul al prețului, astfel încât să se asigure prezența lor pe piață. Din cele 56 de medicamente ce fac parte din această categorie, peste jumătate au prețul sub 50 de lei, iar peste 30% au prețul sub 25 de lei. Noua metodologie va permite creșterea prețurilor cu aproximativ 20%.
Lista acestor medicamente esențiale, folosite în prima linie de tratament, este întocmită de Organizația Mondială de Sănătate și este revizuită la fiecare 2 ani
Ministrul speră ca Hotărârea de Guvern să fie adoptată săptămâna viitoare.
Producătorii de medicamente au trimis 1.057 de notificări pentru retragerea de pe piață a medicamentelor, dar nu se știe numărul exact al celor care au ieșit efectiv în condițiile în care producătorul este obligat să mențină medicamentul pe piață cel puțin 6 luni.
O altă măsură anunțată de ministrul sănătății se referă la obligativitatea raportării zilnice a stocului de medicamente compensate și gratuite de către farmaciști și distribuitori. Ministrul Voiculescu a precizat că speră ca astfel să obțină o mai bună monitorizare a stocurilor existente, înlăturând posibilitatea comerțului paralel prin declanșarea procedurii de serviciul public și achiziționarea în regim de urgență a acelor medicamente care nu se mai găsesc în farmacii. Ordinul de ministru care reglementează aceste măsuri va fi supus dezbaterii publice în cel mai scurt timp.
Ministerul pune la dispoziție tuturor pacienților o platformă on line –www.lipsamedicamente.ro – prin care se poate sesiza lipsa unui medicament de pe piață. În formularul de sesizare se va preciza inclusiv unitatea în care lipsește medicamentul.