Provenienta mirosului intepator si a emisiilor de hidrogen sulfurat din nordul Bucurestiului – un mister
Articol de Mircea Apostolescu, 12 octombrie 2016, 15:25
Incineratorul Stericycle din nordul sectorului 1 neutralizeaza aproximativ 200 de tone de deseuri periculoase pe luna. Este vorba despre deseuri medicale, in principal, de la ace hipodermice, la manusi de unica folosinta si pana la tesuturi umane si medicamente exporate, dar si despre deseuri veterinare, de la mancare expirata pentru animale, pana la cadavre de animale.
Cosmin Manaila, director de reglementare la Stericycle, afirma ca cetatenii reclama mirosul de oua clocite mai ales in weekend, cand incineratorul Stericycle nu functioneaza.
In ceea ce priveste emisiile de hidrogen sulfurat care afecteaza mai multe cartiere din nord-vestul Bucurestiului, precum si Chiajna, Chitila, Rudeni, Manaila spune ca tehnologia incineratorului din nordul Bucurestiului este una de ultima generatie, care nu poate produce hidrogen sulfurat sau amoniac. Deseurile periculoase sunt neutralizate si, prin incinerare, se evita contaminarea panzei freatice si a aerului.
Mai mult decat atat, deseurile sunt ambalate de la cel care le produce, spitale spre exemplu. Acestea sunt transportate in masini speciale si sunt depozitate in pubele speciale. Deseurile organice, tesuturi umane sau cadavre de animale sunt pastrate in camere frigorifice, pana la incinerare, mai afirma Manaila.
In ultimele 30 de luni, incineratorul a fost controlat de 32 de ori de catre Agentia de Mediu, Garda de Mediu sau Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara.
In urma acestora, a fost data o singura sanctiune, spun sefii de la Stericycle. Chiar si organele de control au admis ca mirosul reclamat de catre cetateni nu provine de la incinerator.