Ascultă Radio București FM Live

Avem sau nu strategie energetică?

Avem sau nu strategie energetică?

Articol de , 13 octombrie 2016, 09:12

La jumatatea lunii trecute guvernul ar fi trebuit sa faca publica noua strategie energetica a Romaniei pentru perioada 2016 – 2030, cel putin asa declara in luna mai ministrul energiei, Victor Grigorescu.

Strategia energetica este un domument de baza pentru orice economie, dar mai ales pentru una care isi propune sa se dezvolte in ritm accelerat: o crestere a PIB-ului de cel putin 5% pe an in viitorii patru ani, dupa cum a anuntat ieri ministrul economiei, Costin Borc, intr-o reuniune la care era prezent si presedintele Slovaciei.

Nu avem o Strategie energetica nationala definitivata

Avem doar declaratii de intentii despre ce ar vrea si ce nu vrea guvernul tehnocrat in acest domeniu, dar un document final public nu exista inca

La inceputul lunii septembrie, coordonatorul proiectului, Radu Dudau, declarase pentru presa, ca documentul final urmeazasa fie pus in consultare publica la inceputul lunii octombrie.

Cateva zile mai tarziu, Comisia pentru industrii si servicii din cadrul Camerei Deputatilor l-a chemat pe ministrul Victor Grigorescu sa spuna care sunt macar liniile mari ale strategiei

Care sunt “liniile mari” ale strategiei

In primul rand, Romania nu va renunta la carbune, carbunele va ramane o resursa energetica importanta la nivel national. Ministrul energiei a afirmat chiar ca inchiderea minelor nerentabile in 2018 nu este batuta in cuie, daca anul viitor vor fi gasite solutii ca se li se prelungeasca viata

Ministerul Energiei sustine ca are si un plan de iarna pentru aprovizionarea cu carbune a termocentralelor, plan care va fi aprobat din timp prin Hotarare de Guvern.

In plus, Victor Grigorescu a afirmat ca sunt in stadiu avansat negocierile cu chinezii pentru construirea unui nou grup energetic la Combinatul Energetic Oltenia, deci tot pe carbune.

In al doilea rand, guvernul sustine ferm ca tara noastra sa aiba un mix echilibrat de surse de energie, adica sa avem si carbune, si nuclear, si hidroenergie. In traducere, asta inseamna ca nu s-a renutat nici la proeictul hidrocentralei de la Tarnita, nici la construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, desi in ultima vreme nu au fosxt anuntate progrese remarcabile nici in intr-una nici intr-alta.

In ce priveste sectorul gazelor naturale, guvernul afirma ca Romgaz a investit deja 280 milioane de euro, din resurse proprii, pentru modernizarea Termnocentralei de la Iernut care functioneaza pe gaze, iar rezultatul se pare ca e bun.

In fine, da nu cel mai putin important, ministrul Grigorescu si membrii Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor au fost de acord ca trebuie elaborata o strategie mai clara privind producerea de energie prin folosirea de biomasa.

Cum NU este folosita biomasa in Romania

Intr-un studiu elaborat de ICEMNERG in 2006 concluziile sunt fara apel: daca am vaorifica rational toata biomasa, adica toate resturile vegetale pe care acum le aruncam, fie din exploatarea lemnului, fie din agricultura, am economisi energie echivalenta cu 7 milioane 500 de mii de tone echivalent petrol pe an.

Numai resturile de lemn din paduri si resturile de paie lasate pe camp, daca ar fi arse in centrale termice in loc sa fie lasate sa putrezeaza, ar produce energie echivalenta cu 7 milioane de tone de petrol pe an.

Din pacate, specialistii spun una, iar guvernantii decid alta: in programul Casa Verde care se desfasoara chiar in aceste zile guvernul nu acorda niciun fel de subventie pentru populatia care ar vrea sa-si monteze centrale pe peleti de lemn.

Se acorda subventii pentru centrale pe biomasa doar pentru institutii sau administratii locale, si numai in suma totala de 34 de milioane de lei, adica o nimica toata fata de potentialul ne-exploatat.

Energia eoliana

In cifre, la energia aoliana stam bine chiar impresionant: la 1 iulie acest an existau in Romania 80 de parcuri eoliene in functiune cu o putere instalata totala de 3022 MW. In 2015 turbinele eoliene au livrat in sistemul energetic national o cantitate totala de energie a fost de 7 Terrawatiora (Twh)

Cele 1250 de turbine instalate ion tara noastra asigura, ele singure, 13,3% din totalul consumului final de electricitate din Romania in 2015 (conform Institutului National de Statistica)

In total, in tara noastra s-au investit 5 Miliarde Euro in energia eoliana.

Reversul medaliei

Asociatia Producatorior de Energie Elecrica din surse eoliene a publicat zilele trecute un studiu al firmei de consultanță financiara E&Y, iar concluzia este ca in 2014 si 2015 producatorii din domeniu au lucat in pierdere, adica au avut pierderi totale de 4 miliarde de lei.

Rezultatul este ca sectorul energiei eoliene este in blocaj financiar, iar din aceasta cauza, activele din acest domeniu s-au depreciat extraordinar, cu aproape 1 miliard de euro. De vina si pentru pierderi si pentru deprecierea activelor este decizia luata in 2013 de guvern de a reduce drastic numarul de certificate verzi acordate producatorilor de energie electrica din surse regenerabile.

Necazul nu este ca s-a redus numarul de certificate verzi, in fond este decizia oricarui guvern daca si cat subventioneaza energia solara si eoliana, care sunt mai scumpe decat nuclearul, carbunele si hidroenergia.

Ceea ce reproseaza investitorii, si au perfecta dreptate, este ca regulile jocului s-au schimbat in timpul jocului, adica oamenii au fost atrasi sa investeasca promitandu-li-se un anumit numar de certificate verzi pe Megawat, si dupa ce au construit, guvernul le-a spus ca nu le mai da atat cat le-a promis.

Este un comportament pe care toti investitorii straini il reproseaza constant si insistent Romaniei din 2013 incoace.

Romania – intre INS si Eurostat
Strada de Business miercuri, 15 mai 2019, 14:44

Romania – intre INS si Eurostat

Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei...

Romania – intre INS si Eurostat
Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Strada de Business marți, 14 mai 2019, 14:58

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor

In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform...

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Strada de Business luni, 15 aprilie 2019, 15:20

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari

44% din valoarea adaugata din economia romaneasca este produsa in firme controlate de capitalul strain. Asta rezulta din cel mai recent raport...

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business marți, 9 aprilie 2019, 15:14

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor

Astazi are loc la Bruxelles cel de-al 21 summit China-Uniunea Europeana. Inainte de summit, Comisia Europeana (CE) și Inaltul Reprezentant pentru...

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business miercuri, 20 martie 2019, 16:17

Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de...

Romancele, mame la varste mici
Strada de Business luni, 18 martie 2019, 16:17

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca

In primele două luni ale acestui an in Romania au fost vandute peste 19.500 de autoturisme noi, o crestere cu 18 procente fata de primele doua luni...

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca
Strada de Business vineri, 15 martie 2019, 16:13

Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la...

Modificarile la Pilonul II de pensii
Strada de Business joi, 14 martie 2019, 16:17

Brexit, sau haosul politic absolut

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa...

Brexit, sau haosul politic absolut