Cartea de weekend iti aduce „Miasma. Tratat de rezistenta materialelor”
Articol de cristina.toma, 15 octombrie 2016, 08:00
In ultimii ani, printre cititorii romani, chiar si adulti, au inceput sa aiba tot mai mult succes cartile de fantasy. Daca la inceput acestea erau dopar traduceri din scriitori europeni si nord-americani la început, au început sa apara destul de repede si scriitorii români care s-au bucurat de succes destul de repede. Care ar fi secretul acestui succes? Răspunsul este unul cât se poate de simplu: pe de o parte dorinţa cititorului de a evada dintr-o realitate care chiar dacă poate fi mulţumitoare, la un moment dat poate devenii plictisitoare, si, elemente ale povestilor provenite din mitologia românească destul de bogată. De asemenea, si autorii acestor romane fantasy nu sunt doar niste inventatori de povesti ci mai degraba niste alchimisti care stiu sa transpuna in cartile lor povesti, fapte diverse din zilele noastre si sa le dea acea aura de basm stiintifico+fantastic
O astfel de carte este „Miasma. Tratat de rezistenta materialelor” scrisa de Flavius Ardelean şi apărută la editura Herg Benet.
Acţiunea romanului se petrece undeva în Primi, un orăşel ce pare încremenit în alt timp şi unde lumea nu este ceea ce pare a fi şi până şi ne-lumea se teme de ea.
La cateva secole dupa dispariţia sfântului Taush, într-o lume în care începuturile sunt de mult mituri, în fosta cetate Mandragora, un preot găseşte pe treptele bisericii din cartierul Primi un ars misterios pe care îl adoptă şi-l îngrijeste ca pe propriul fiu, scăpându-l astfel de la moarte. Nu este usor sa ii salveze viata acestei fiinte: zilele sunt grele iar noptile aproape ca devin inspaimantatoare. Toata cetatea pare a simti suferinta acestui ars ce pare a-si trai ultimele zile sau ore. Insa miracol! Arsul nu muri! Se pare ca soarta ii daruise mai multe zile decat se astepta chiar si salvatorul lui si inca ceva in plus. Aceasta deoarece cateva luni mai tarziu, adolescentele cetatii cad intr-un somn adanc din care nu se mai trezesc. Medicul Algor si farmacistul Alambiq, preotul Serban si povestitorul Alecu Deleanu, inocenta Lili Bunte si ucenicul Bruno Krabal, Hâdul platformelor, Omul cu cap de cal si cohorta sa de oameni-sobolani, Jumatat’ de Om cu ai sai cersetori din Burta Vacii dar si alte fiinte fantastice cu puteri miraculoase – oameni si ne’Oameni prinsi in lupta in ultimele zile ale cetatii Alraunei. Cine va castiga aceasta lupta si mai ales cu ce pret ramane sa aflati singuri atunci cand veti citi „Miasma. Tratat de rezistenta materialelor”.
Flavius Ardelean este autorul a șase cărți publicate la Herg Benet, pentru care a primit două premii Tiuk! și un premiu Vladimir Colin, și a tradus romane din germană și engleză pentru editurile Millennium Books și Paladin. În 2013 romanul „Îmblânzitorul apelor” a fost nominalizat la premiul pentru cel mai bun debut european în cadrul Festival du Premier.
Roman din Chambery, Franța, iar în 2016 Flavius Ardelean a fost nominalizat la premiul Tânărul Prozator al Anului în cadrul Galei Tânărului Scriitor 2016 pentru romanul „Scârba sfântului cu sfoară roșie”. Din septembrie 2016 este membru afiliat al asociației internaționale Horror Writers Association. Are un teckel și este vegetarian. Si… am mai adauga noi… scrie niste carti senzationale.