Legea insolventei persoanelor fizice intra in vigoare
Articol de , 18 octombrie 2016, 08:21
Legea nr.151/2015 privind insolventa persoanelor fizice va intra in vigoare mai devreme decat prevedea termenul stabilit initial si anume 31 decembrie 2016.
Camera Deputatilor a respins, pe 4 octombrie, Ordonanta de Urgenta a Guvernului Ciolos adoptata la sfarsitul anului trecut, care amana intrarea in vigoare a Legii pana la 31 decembrie anul acesta. Termenul stabilit de deputati pentru intrarea in vigoare este de 31 octombrie 2016.
De ce a fost nevoie de o asemenea lege?
Pentru ca, in conformitate cu legile actuale, un roman, persoana fizica, ce a ajuns in situatia sa nu-si mai poata plati creditele la banci sau alte datorii, este ”legat de mosie” pe viata si el si copii lui, si nepotii lui, pana cand sunt recuperati toti banii de catre creditori, oricat timp a fi nevoie pentru asta.
Cel care a ajuns sa fie supraindatorat nu mai are nicio sansa sa-si reinceapa viata, in timp ce in tarile occidentale, sub diverse forme, persoana fizica supraindatorata poate sa se declare insolventa, la fel ca o persoana juridica, sa-si achite datoriile din banii pe care ii are, atatia cati are, dupa care restul datoriilor vor fi anulate, iar omul poate sa-si reinceapa viata.
Cand esti declarat insolvent?
Mai intai trebuie sa ceri reesalonarea restantelor pe o perioada de 5 ani, pe baza unui plan de redresare financiara.
Poti sa ceri tu insolventa sau sa ti se ceara de catre creditori insolventa, daca au trecut mai mult de 90 de zile de la data scadentei si nu ai platit datoria sau datoriile.
Pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa, cuantumul minim al datoriilor scadente ale debitorului trebuie sa fie de 15 salarii minime pe economie, adica 18.750 lei brut in prezent.
Odata ce ai cerut tu insolventa sau creditorii au cerut sa fii declarat in insolventa, se suspenda toate executarile silite aflate in curs.
Pasul urmator
Mai intai, incercarea de a rezolva situatia pe calea cea ”blanda”, adica este numit un administrator al averii tale si impreuna elaborati un plan esalonat de rambursare a datoriilor, care cuprinde modul de acoperire a creantelor, cuantumul platilor si termenele de plata.
Daca, asa cum spune Legea, situatia financiara a datornicului este ”iremediabil compromisa” si un plan de rambursare a datoriilor nu poate fi eliberat si pus in executare, datornicul poate solicita tribunalului deschiderea procedurii judiciare de insolventa.
Exista o procedura simplificata de insolventa, daca datornicul indeplineste cumulativ mai multe conditii:
- cuantumul total al obligatiilor este de cel mult 10 salarii minime pe economie, adica 12.500 lei brut;
- datornicul nu are bunuri, sau venituri urmaribile (adica nu are o casa proprietate personala, sau mostenire, sau renta, sau depozite in banci etc.)
- datornicul are peste varsta standard de pensionare, sau si-a pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca.
Daca nu indeplinesti conditiile pentru procedura simplificata de insolventa ti se aplica insolventa prin lichidare de active, fie la cererea ta, fie la cererea creditorilor.
Odata ce instanta a admis insolventa prin lichidare de active, se suspenda executarile silite individuale, dar datornicul nu mai are dreptul sa foloseasca bunurile si veniturile ce pot fi lichidate.
Se alcatuieste un tabelul definitiv al tuturor datoriilor pe care le ai, apoi sunt inventariate toate bunurile pe care le ai si pot fi vandute.
Aceste bunuri sunt vandute sumele obtinute sunt distribuite creditorilor, iar instanta pronunta inchiderea procedurii si stabileste cat din veniturile datornicului poate fi folosit pentru a acoperi pasivul, dupa inchiderea procedurii
Nu oricine are datorii prea mari poate sa-si ceara insolventa
Nu poti cere sa fii protejat de legea insolventei persoanelor fizice daca:
– la data formularii cererii de deschidere a unei proceduri de insolventa, ai deja deschisa o alta procedura de insolventa;
– ai fost condamnat definitiv pentru infractiunea de evaziune fiscala sau pentru fals;
– ai fost concediat in ultimii 2 ani din vina ta;
– desi esti apt de munca si nu ai un loc de munca ori alte surse de venit, nu ti-ai cautat un loc de munca sau ai refuzat un loc de munca oferit;
– ai facut cheltuieli voluptuare (i.e. excesive, ne-necesare- n.red.) in timp ce stiai, sau ar fi trebuit sa stii, ca risti sa fii in stare de insolventa;
– cu 6 lunii inainte de solicitarea insolventei, ai facut datorii care reprezinta cel putin 25% din valoarea totala a datoriilor (ex: ai luat un credit mare)
– in ultimii 3 ani, anterior formularii cererii, ti-ai asumat obligatii excesive raportate la starea ta patrimoniala (ex: ai inceput sa-ti construiesti o vila scumpa),
– ti-ai parasit locul de munca prin demisie in ultimele 6 luni anterior formularii cererii de deschidere a procedurii.
Deci Legea are multe prevederi care ii impiedica pe cei rau-platnici sa scape de datorii profitand de ea.