România își apără interesele la Bruxelles

Articol de , 20 octombrie 2016, 10:24
Pentru prima oara de cand este membra a Uniunii Europene Romania se situeaza pe o pozitie radical diferita de cea a majoritatii tarilor comunitare si, mai ales, radical diferita de cea a Comisiei Europene. Ieri comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, a somat România, Bulgaria și Belgia ca pana cel tarziu vineri, 21 octombrie, sa accepte oficial tratatul de liber schimb dintre UE si Canada, asa-numitutul CETA.
Somatia vine dupe ce, in reuniunea ministrilor comertului din tarile comunitare, ministrii comertului din cele trei tari au refuzat sa-si dea acordul.
Ce inseamna CETA
CETA este prescurtarea de la “Comprehensive Economic and Trade Agreement”, adica noul tratat de liber schimb negociat indelung intre Uniunea Europeana si Canada. Ambele parti si-au exprimat dorintele si temerile, s-a discutat vre-o doi ani, si acum s-a ajuns la un text care impaca pe toata lumea si, spun specialistii, este profitabil pentru toata lumea, adica si pentru canadieni si pentru tarile membre ale UE.
Ce castiga Europa din acest tratat
Comisia Europeana spune ca CETA va elimina taxe de 600 de milioane de euro pe an, taxe pe care in prezent exportatorii europeni le platesc atunci cand exporta in Canada.
Tot Comisia da drept exemplu acordul de liber schimb semnat acum 4 ani cu Coreea de Sud, in urma caruia exporturile europene de marfuri catre acesta tara au crescut cu 55%, iar exporturile de servicii au crescut cu 40%, si estimeaza ca CETA ar avea un efect chiar si mai puternic.
In 2013, deci in absenta acordului de liber schimb, exporturile europene catre Canada au fost de 62 de miliarde de dolari canadieni, deci o crestere de 55% ar fi mai mult decat interesanta in conditie in care mai ales tarile Occidentale au mari probleme cu relansarea economiei.
Tot Comisia afirma ca orice milliard de euro de exporturi suplimentare creaza 14.000 de noi locuri de munca in tarile comunitare.
De ce se opun Romania, Bulgaria si Belgia
Cele trei tari nu se opun tratatului.
Belgia spune doar ca guvernul central nu a primit de la guvernele celor doua provincii, Walonia si respectiv Flandra, dreptul de a semna acordul in numele lor, deci e doar o chestiune de delegare de atributii
Romania sustine ca acordul este bun, dealtfel ministrii romani au participat si ei la negocieri, dar nu vrea sa semneze acordul atat timp cat Roamnia si Bulgaria sunt in continuare discriminate in sensul ca sunt singurele doua tari comunitare ai caror cetateni mai au nevoie de viza ca sa intre in Canada.
Intr-un act de curaj, in premiera pentru Romania, Bucurestiul a decis sa joace pana la capat cartea puternica pe care o are in mana: semnam la fel ca ceilalti europeni numai daca vom fi tratati la fel ca ceilalti europeni.
Ramane se vedem daca nu cumva guvernul Ciolos va ceda ultimatumului lansat de comisarul european pentru comert.
Este pentru prima oara de cand am intrat in UE, cand suntem decisi sa ne aparam hotarat un drept al nostru. Pentru ca tratatele europene spun ca in relatia cu terte state, toate tarile membre al UE trebuie tratate la fel si daca nu se intampla asta, toate tarile membre ale UE trebuie sa adopte la unison masuri de retorsiune impotriva acelui stat tert care refuza tratamentul egal.
Dar cand s-a pus problema ca tarile UE sa impuna, la randul lor, vize canadienilor, in baza principiului solidaritatii, tarile europene si Comisia au gasit tot felul de pretexte ca sa respinga o asemenea decizie. Aceasta lipsa de solidaritate, care, asa cum spuneam, este si contrara tatatelor europene, i-a suparat pe guvernantii nostri.
Ar fi trebuit sa ne supere pe noi toti, dar in Romania nu s-a vorbit practic deloc, in spatiul public, de aceasta chestiune, ceea ce este o greseala.
De ce ar accepta canadienii sa cedeze presiunilor noastre
In primul rand ca nu ar trebui sa fie presiunile NOASTRE, ar trebui sa fie presiunile intregii Uniuni Europene, pentru ca asa spun tratatele de baza, care pun mare accent pe principiul solidaritatii.
In al doilea rand, exista un document al guvernului canadian care explica de ce acest CETA este bun pentru Canada. In document se spune ca in 2013 Canada a exportat bunuri de aproape 50 de miliarde de dolari canadieni catre UE si ca tot in 2013 investitiile directe ale firmelor canadene in Uniunea Europeana se ridicau la 187 de miliarde de dolari canadieni. Asta chiar si in lipsa unui acord de liber schimb.
Deci daca ar fi semnal CETA este clar sa ci Canada ar avea foarte mult de castigat.
Guvernul de la Ottawa sustine ca un acord comercial cu UE ar putea injecta anual 12 miliarde de dolari canadieni in PIB-ul tarii, sau, altfel spus, ar fi ca si cum fiecare canadian ar primi un ajutor de 1000 de dolari, sau ca si cum ar fi create 80.000 de noi locuri de munca.