Micuța balerină are nevoie de ajutorul tău, al meu, al nostru…
Articol de Stefania Grigore, 28 octombrie 2016, 09:57
Duminică s-a încheiat, la Sibiu, concursul internațional de balet Young Stars Ballet Competition (YSBC), o selecție de talente autohtone și de pe alte meleaguri (Bulgaria, Macedonia), pentru școlile de balet și dans internaționale. Este una dintre puținele șanse pe care balerinii și balerinele cu vârste fragede le au pentru a-și dezvolta cariera, în concordanță cu talentul lor. Șansa de a face performanță în România nu există în acest domeniu. Statul nu se implică absolut deloc. Dimpotrivă, după cum veți vedea, se străduiește să-i pună pe fugă pe cei care și-ar dori să poarte stindardul național, atunci când urcă pe scenele lumii. Se străduiește să facă în așa fel încât aceștia să nici nu mai pomenească de locul de obârșie, atunci când le vorbesc reporterilor de pe alte meleaguri despre cariera lor. Fiindcă este imposibil să ai o altă reacție, după ce ministrul Culturii te trimite înapoi la Ministerul Educației, care Minister te trimisese la Ministerul Culturii! Este imposibil să ai o altă reacție, când tu ai nevoie de tot mai multă pregătire, iar Ministerul Educației decide reducerea numărului orelor de balet la Liceul de Coregrafie!
La Sibiu, bucureșteanca de 11 ani Ruxandra Maria Popa a câștigat locul 1 atât la balet clasic profesioniști, cât și la balet contemporan profesioniști, concurând la categoria 11-14 ani, cu pretendente la titlu toate mai vârstnice și deci mai experimentate. Ruxandra a primit burse de studii nu la una, ci la trei mari școli de balet din Vest: Zürich, München și Berlin! Vreun premiu, fie și simbolic, din partea vreunei autorități a statului? Vreo sponsorizare din partea unei autorități, fundații, companii – așa cum se practică în cazul performerilor sportivi? Nici pomeneală! Ca și la Sibiu, unde s-a perceput o taxă de participare de 300 de euro (la care s-au adăugat cheltuielile de deplasare, cazare, masă, costumație), onorarea burselor din cele trei orașe occidentale este condiționată tot de capacitatea familiei de a susține financiar aceste „extravaganțe”. Și e de subliniat că doar la Zürich se asigură cazare și masă timp de o săptămână cât durează stagiul de pregătire și evaluare, la Berlin și München totul se plătește. Bursele sunt, de fapt, un mijloc de racolare a talentelor. Răsplata participării la acestea ar putea fi o bursă adevărată, care să presupună continuarea studiilor acolo, pe cheltuiala școlilor de dans respective.
Familia mai are nevoie de 800 de euro pentru semifinala de la Paris
În pofida tuturor dificultăților și sacrificiilor, familia Ruxandrei este determinată să o susțină. „Va participa la toate cele trei burse. Dacă o să-i placă și dacă va fi selectată, va fi decizia ei ce va face mai departe. Profesorii de la Liceul de Coregrafie ne-au recomandat să o lăsăm să-și continue studiile acolo, dacă va avea oportunitatea, fiindcă aici sistemul nu este pregătit pentru înalta performanță și se va pierde, altfel, în timp. Va merge și la Paris luna viitoare, unde se organizează un mare concurs, o semifinală mondială. Doar taxa de participare e acolo 400 de euro. Plus biletele de avion, pe care, din fericire, am reușit să le achiziționăm, plus cazarea… Mai avem de strâns în jur de 800 de euro ca să acoperim toate cheltuielile…”, explică Marieta Popa, mama Ruxandrei.
Familia Popa este una cu venituri medii. Într-o lună „normală”, jumătate din venituri se duc cu pregătirea campioanei. În lunile cu concursuri… se apelează la rezervele strategice, împrumuturi…Iar Ruxandra mai are și o surioară și un frățior, mai mici… Se mai întâmplă, rar, ca unele concursuri să fie cu premii – burse pentru participarea la alte concursuri. Anul trecut, Ruxandra a câștigat un asemenea concurs și a obținut o bursă pe baza căreia a avut asigurate cheltuielile de cazare și masă pentru participarea la un concurs la Viena, unde a câștigat locul I.
„Am solicitat sponsorizări, bineînțeles. Peste tot am încercat – degeaba! La Primăria Sectorului 6 am încercat chiar recent, fiindcă, așa cum v-am spus, nu ne ajung banii pentru participarea la concursul de la Paris. Ni s-a spus «poate la anul». Iar fundațiile și marile companii oferă sponsorizări exclusiv cazurilor sociale. Așa că, dacă ai o sursă de venit și copilul e sănătos… te descurci cum poți! Or, pentru performanță, e nevoie de ore de pregătire în particular. Ruxandra face, în medie, patru ore zilnic de balet și dans, dintre care doar două la Liceu. Plus gimnastică de două ori pe săptămână, câte o oră și jumătate, la Dinamo, tot pentru a-i ajuta la balet. Avem noroc că doamnele profesoare de la Liceul de Coregrafie sunt foarte bune, pricepute și inimoase. În rest, condițiile de pregătire la stat sunt sub orice critică: săli mici, fără vestiare, fără dușuri, fără aer condiționat, fără sală de mese… Liceul de Coregrafie e într-o clădire veche, neadecvată, închiriată de la Liceul „Dinu Lipatti”. Se tot așteaptă aprobarea pentru un teren, ca să se construiască o clădire nouă, adecvată, cu fonduri europene. Proiectul există, dar…”, punctează Marieta Popa.
Petiție pentru ore de coregrafie
În loc de finanțarea construirii unui nou Liceu de Coregrafie, Ministerul Educației a tăiat din fonduri, reducând numărul orelor de balet. Faptul a generat revoltă printre elevi, părinți, cadre didactice, sublimată într-o petiție online, lansată zilele trecute. Petiția a adunat peste 1.370 de semnături, la ora redactării acestui articol.
Cum se naște o campioană
Mozart a fost un talent manifestat precoce: a învățat să cânte la pian în timp ce învăța să vorbească; puțin mai târziu, când avea doar cinci ani, nu știa să scrie, dar a compus câteva piese pentru pian, transcrise de tatăl său (tot muzician). Cu Ruxandra, lucrurile au evoluat puțin diferit. „La cinci ani și jumătate a vrut la balet, luându-se după o colegă de grupă. Dar atunci nu i-a plăcut – a renunțat după o lună. După un an, s-a făcut o școală de dans în zonă (familia Popa locuiește în cartierul Brâncuși, de lângă Drumul Taberei – n.r.) și am mai făcut o încercare. De data asta, lucrurile au evoluat altfel. Ni s-a spus că este foarte talentată și ni s-a recomandat să persevereze. În clasele I-IV a făcut ore de pregătire suplimentară la Liceul de Coregrafie. Anul trecut a fost la Gala anuală a liceului – singura elevă invitată vreodată din afara acestuia. De anul acesta, începând gimnaziul, am putut-o muta chiar acolo, la Liceul de Coregrafie”, spune mama Ruxandrei.
Arta cere sacrificii. Marieta Popa spune că fiica sa este perfect conștientă de acest lucru, dar este de o tenacitate uimitoare: „Vă rog să mă credeți, este strict alegerea ei! Până ce a împlinit 8 ani m-am străduit să o abat de la acest drum, explicându-i la ce se înhamă. Deși e considerat artă și nu sport, baletul presupune un efort colosal. Ai mai puțină copilărie, muncești enorm, îți soliciți corpul, în primul rând picioarele, la maxim. Dacă am văzut că nu o pot orienta spre dans sportiv sau spre altă formă de dans, am decis să o susținem cu toate puterile noastre. Iar rezultatele nu au întârziat să apară, fiindcă face totul cu plăcere. Și nu e doar talentată, ci are și o determinare cum rar vezi. Cu o zi înainte de concursul de la Sibiu era pe perfuzii. A pus-o la pat o păcătoasă de enteroviroză. A vărsat tot, o zi întreagă. Noi ne luasem gândul de la Sibiu, dar cu ea nu a fost chip. Nu știu de unde a găsit puterea asta interioară să-și impună și să ne impună să mergem acolo! Și uite că a și câștigat…”.
Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a trimis-o la plimbare
Marți, 18 octombrie, Ministerul pentru Dezbatere Publică și Dialog Social a organizat o dezbatere online, pe Facebook, la care a participat ministrul Culturii, Corina Șuteu. Cei interesați i-au putut adresa întrebări atât direct, cât și în scris, pe forumul dezbaterii. „I-am spus doamnei ministru: uitați, avem un concurs internațional, o semifinală mondială, la care copiii noștri reprezintă România. Dar noi, părinții, trebuie să suportăm toate cheltuielile. Nu se poate face nimic, nu putem beneficia de nicio susținere? Mi-a dat un răspuns așa, să scape de mine. M-a orientat către Ministerul Educației sau către Institutul Cultural Român. Dar ICR m-a trimis la Ministerul Educației, iar Ministerul Educației la ICR sau Ministerul Culturii. Și mă învârt așa, în jurul cozii. Este trist, foarte trist. Ne lăudăm apoi, cu realizările copiilor noștri, după ce statul nu a ridicat un deget pentru ei. Există o vorbă, și e foarte adevărată: «Poți să te naști talent și să mori speranță!»…”.
„Mulțumesc mult profesoarelor de la liceul de coregrafie ‘Floria Capșali’, doamnele Clarisa Cristea și Simona Paraschivu, vă iubesc!”, a scris Ruxandra Maria Popa, pe contul său de Facebook, după concursul de la Sibiu.
520 de lei costă o pereche de poante (papucii speciali pentru balerine).
500 de euro costă un costum de balet.
EDIT: Pentru cei care vor sa finanteze (orice suma este binevenita) deplasarea balerinei la concursul de la Paris, o pot face in contul fetitei: RO47RNCB0295149369290001 Popa Ruxandra Maria (cont lei).
Concursul se desfasoara in perioada 10-14 noiembrie 2016.