Secretarul general al ABU le cere preşedintelui şi premierului să facă demersurile necesare pentru a menţine taxa Radio-TV
Articol de Stefania Grigore, 28 octombrie 2016, 12:35 / actualizat: 28 octombrie 2016, 15:05
Secretarul general al Uniunii de Radio Asia Pacific, Javad Mottaghi, le cere într-o scrisoare, preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Dacian Cioloş să facă demersurile necesare pentru a menţine taxa radio-tv despre care spune că este un instrument democratic, o legătură directă între cetăţeni şi instituţiile publice de media. În scrisoare, responsabilul Uniunii de Radio Asia Pacific apreciază Radio România drept un model de serviciu public şi îşi exprimă speranţa că această instituţie îşi va putea păstra independenţa faţă de orice influenţă politică. De asemenea, Javad Mottaghi subliniază faptul că sistemul taxei radio-tv este unul foarte răspândit, nu doar în Europa, ci și în regiunea Asia – Pacific, unde a fost pusă în aplicare cu decenii în urmă.
„Am onoarea sa va adresez aceasta scrisoare in numele Uniunii de Radio si Televiziune Asia-Pacific (ABU), pentru a-mi exprima profunda ingrijorarea ca urmare a votului din Parlamentul Romaniei, care a dus la eliminarea taxelor pentru serciviile publice de radio si televiziune.
Taxa radio-tv este, prin excelenta, cel mai sigur mod prin care se poate asigura independenta editoriala a serviciilor publice de media. Acest sistem este larg raspandit atat in Europa, cat si in regiunea Asia-Pacific, iar cei mai importanti membri ai Uniunii de Radio si Televiziune Asia-Pacific il folosesc de zeci de ani.
Excelenta, va rog sa imi permiteti, sa va dau exemplul Societatii Japoneze de Radio si Televiziune (NHK) care si-a asigurat o prestigioasa pozitie in topul serviciilor publice de media din lume, atat in ceea ce priveste relatarea stirilor si evenimentelor, cat si implementarea celor mai inalte standarde tehnice. Aceasta societate se afla in slujba publicului, acoperind toate domeniile de importanta nationala si strategica, mai ales datorita sistemulul de colectare a taxei radio-tv. Permiteti-mi sa subliniez ca NHK reprezinta, totodata, un element important al identitatii nationale japoneze.
Cred cu tarie ca Radio Romania (SRR) merita, de asemenea, sa se regaseasca printre institutiile care consolideaza reputatia Romaniei in lume. Desi Romania nu apartine ariei geografice acoperite de ABU, suntem mandri ca postul public de radio din tara dumneavoastra este un activ membru asociat al ABU. In afara de succesul inregistrat pe pietele media internationale, organizatia noastra impreuna cu Radio Romania au derulat proiecte strategice care au adus un plus de imagine tarii dumneavoastra, in intreaga zona de emisie a ABU, ceea ce inseamna jumatate de planeta, cu o potentiala audienta de peste 3.5 miliarde de ascultatori.
Permiteti-mi sa va reamintesc turneul efectuat la Kuala Lumpur, Malaezia, de Orchestra Nationala Radio din Romania, cu ocazia Summitului International Media pentru Copii, din 2014, precum si seria de conferinte anuale MEDIA2020, organizate in Romania si in Asia, de Radio Romania in parteneriat cu ABU, si care ofera imaginea unei Romanii moderne, atractive pe piata asiatica, si deschise dialogului cultural. De asemenea, vreau sa mentionez faptul ca, datorita Radio Romania, la fiecare intalnire ABU a radiodifuzorilor din aceasta regiune, discutam si aflam lucruri noi despre tara dumenavoastra.
Excelenta, consider ca Radio Romania a reusit sa fie o adevarata fereastra catre cultura bogata si traditiile Romaniei, in zona Asia-Pacific. Am observat acest lucru cand Orchestra Simfonica Radio a concertat la Kuala Lumpur in septembrie 2014, iar Televiziunea Malaeziana a transmis acest spectacol timp de 60 de minute. Am observat acest lucru cand un artist din Romania a urcat pe scena, in China, in cadrul Asia Radio Song Festival, in aprilie 2016. Si am observat acest lucru cu numeroase alte ocazii.
Pentru a face Romania cunoscuta in lume, ce poate fi mai eficient decat sa difuzezi in eter un asemena spectacol, catre milioane de spectatori de pe alte continente? Cu doi ani in urma, radiodifuzorii din regiunea noastra stiau foarte putine lucruri despre Romania. Eforturile depuse de Radio Romania, parteneriatul activ cu aceasta institutie, precum si colaborarea sa cu ABU si cu membrii sai in ultimii doi ani, au schimbat complet aceasta perspectiva. Pot sa observ acum ca radio-difuzorii din zona Asia – Pacific stiu mult mai multe despre Romania datorita ferestrei deschise de Radio Romania si datorita multor altor evenimente deosebite din zona noastra la care au participat profesionisti ai Radio Romania.
Radio Romania este un model de success in ceea ce priveste functionarea serviciilor publice de media. Credibilitatea sa si aprecierea publicului demonstreaza ca Radio Romania este o institutie foarte respectata si sprijinita de public. Vom fi fericiti daca toate proiectele mai sus mentionate vor continua si daca Radio Romania va ramane acelasi partener de incredere, neafectat de ingerinte politice.
De aceea, va solicit sprijinul pentru pastrarea acestui instrument democratic, care este taxa radio-tv, o garantie a legaturii directe dintre cetatenii tarii dumneavoastra si radiodifuzorii publici, valoarea esentiala a serviciilor publice de media.
Odata ce acest sistem este eliminat, este greu de imaginat ca poate fi re-creat cu usurinta. Excelenta, profit de aceasta oportunitate pentru a va reasigura de inalta mea consideratie” – Secretarul general al Uniunii de Radio Asia Pacific, Javad Mottaghi.