UZPR consideră eliminarea taxei Radio-TV o măsură pripită și arbitrară
Articol de Stefania Grigore, 28 octombrie 2016, 13:02
În primul rând, această măsură este una care ar putea aduce colegii noștri de breaslă în postura de a lucra în instituții publice dependente financiar de politic, ceea ce, după cum se știe, generează pericolul major ca independența editorială să devină o formă fără fond. Şi în această formulă, membri ai Consiliilor de Administraţie din cele două instituţii media publice, radio şi TV, au avut şi au influenţe incorete în unele situaţii, în onesta funcţionare, dovadă nenumăratele nemulţumiri, proteste ale unui număr tot mai mare de salariaţi.
În al doilea rând, considerăm că parlamentarii au obligaţia şi responsabilitatea de a analiza bine luarea unor asemenea măsuri, atâta timp cât există două Legi care reglementează activitatea Societăţilor Române de Radio şi respectiv de Televiziune, legi care prevăd organizarea şi finanţarea lor. De peste 12 ani se doreşte îmbunătăţirea celor două Legi, pentru minima implicare politică a membrilor C.A., fără a se ajunge la o variantă acceptată, dar niciuna nu prevedea eliminarea taxei publice. Aceasta pentru că este necesară o relaţie evidentă între furnizorul serviciului public şi consumator, condusă de principiul nevoii celui care plăteşte.
În al treilea rând, această eliminare de taxe pune într-o situație fără ieșire, din punct de vedere financiar, instituții și așa șubrezite de valoarea derizorie a taxelor aplicate până acum. România are, în prezent, cele mai mici taxe de radio şi TV din Uniunea Europeană, de 3.4,5 sau 10 ori mai mici, faţă de alte ţări democratice. Situaţia financiară din SRR, prezentată pozitiv, nu este rezultatul unui management performant, mai degrabă a unui management discreţionar, obstrucţionist pe care îl resimte mare parte dintre angajaţi.
Subliniind, încă odată, că măsuri de o asemenea importanță, precum eliminarea taxei de radio şi TV, cu consecințe dintre cele mai serioase, lezând interesul cel mai larg, nu pot fi luate în câteva zile, printr-o acțiune pompieristică și peste capul celor vizați de efectele ei.
Ca urmare, solicităm insistent președintelui României, Klaus Iohannis, să nu promulge legea care prevede eliminarea acestor taxe.