Ascultă Radio București FM Live

Victorie de ultima clipa: acordul CETA are liber pentru semnare

Victorie de ultima clipa: acordul CETA are liber pentru semnare

Articol de Stefania Grigore, 28 octombrie 2016, 12:18

Sperantele Comisiei Europene, ca pe ultima suta de metri s-ar putea ajunge la un compromis pentru semnarea acordului comercial CETA intre Uniunea Europeana si Canada s-au dovedit fondate.

In ultimissima clipa guvernul federal belgian a anuntat, in aceasta dupa-amiaza, ca a reusit sa ajunga la un compromis cu guvernul provinciei Walonia care pana acum se opunea acordului. 

In acest fel Belgia va putea semna acordul, alaturi de celelalte 27 de state comunitare.

E adevarat ca premierul canadian, Justin Trudeau nu este prezent astazi la Bruxelles pentru a semna acordul, pentru ca, dupa semnalele care erau emise chiar si in seara zilei de ieri, nimeni nu se astepta sa de ajunga atat de repede un compromis. Dar in noile conditii premierul belgian, Charles Michel, a fost de parere ca acordul se va putea semna saptamana viitoare.

Ce inseamna CETA?

CETA este prescurtarea de la Comprehensive Economic and Trade Agreement, adica noul tratat de liber schimb negociat indelung si dur intre Uniunea Europeana si Canada.

Ambele parti si-au exprimat dorintele si temerile, s-a discutat vre-o doi ani, si acum sa-a ajuns la un text care impaca pe toata lumea si, spun specialistii, este profitabil pentru toata lumea, si pentru canadieni si pentru UE.

Acordul prevede eliminarea taxelor vamale intre Canada si Uniunea Europeana, si, intre altele, permite accesul liber al companiilor europene la comenzile de stat din Canada, dar si accesul companiilor canadiene la comenzile de stat din tarile europene.

Comisia Europeana spune ca CETA va elimina taxe de 600 de milioane de euro pe an, taxe pe care in prezent exportatorii europeni le platesc atunci cand exporta in Canada.

Tot Comisia da exemplu acordul de liber schimb  semnat acum 4 ani cu Coreea de Sud, in urma caruia exporturile europene de marfuri catre acesta tara au crescut cu 55% iar exporturile de servicii au crescut cu 40%. In 2013, deci chiar fara acordul de liber schimb, exporturile europene catre Canada au fost de 62 de miliarde de dolari canadieni, deci o crestere de 55% ar insemna o suma considerabila.

Tot Comisia afirma ca orice milliard de euro de exporturi europene suplimentare creeaza 14.000 de noi locuri de munca in tarile comunitare.

In ce priveste comenzile de stat, Bruxelles-ul sustine ca in fiecare an guvernul federal canadian si guvernele provinciale cumpara de la companiile private bunuri si servicii in valoare de 30 de miliarde de euro, deci daca se semneaza CETA companiile europene vor putea concura pentru o parte din acesta prajitura. 

Romania si Bulgaria s-au opus si ele, alaturi de Belgia, semnarii acestui tratat

Romania si Bulgaria s-au opus, dar nu din motive comerciale, ci din motive politice, pentru ca cele doua tari au cerut ca cetatenii lor sa fie tratati de canadieni la fel ca restul cetaterilor europeni, adica sa poate calatori in Canada fara vize.

Pana la urrma, saptamana trecuta, Canada a promis si Romaniei si Bulgariei ca vizele vor fi ridicate in doua etape pana la sfarsitul anului viitor, asa ca Bucurestiul si Sofia nu au mai avut obiectiuni.

De ce au refuzat belgienii sa semneze?

Nu au refuzat belgienii, a refuzat provincia Walonia

Belgia este un stat federal, compus din Regiunea Flandra pe de o parte si Regiunea Walonia-Bruxelles pe de alta parte, fiecare avand parlamente proprii si guverne proprii, care au liberatea de decizie in anumite domenii, in special in domeniul ecomonic.

Ca sa semneze acordul CETA guvernul federal al fi trebuit sa aiba acceptul celor doua guverne provinciale, dar walonii s-a opus pana in  ultima clipa si au cerut garantii suplimentare.

Wallonia dorea garanţii speciale privind protecţia datelor private, amendamente la drepturile pe piaţa muncii, la serviciile generale, la licitaţiile publice, ca si în domeniul asigurărilor sociale şi generale.

Walonii se tem mai mult decat restul europenilor de potetialele efecte perverse ale acordului

De exemplu si-au facut calculul ca firmele walone ar avea mai putine sanse sa castige contracte cu guvernul canadian decat ar avea companiile canadiene sanse sa castige contracte cu guvernul belgian. Sau se tem ca daca vor intra masiv investitori canadieni in Belgia, anumite drepturi sociale ale salariatilor ar fi reduse fata de prezent.

Un moment important pentru UE

Foarte important si nu doar din motive economice, sau nu in primul rand din motive economice.

Este important in primul rand din punct de vedere politic, pt. ca este primul document major pe care il semneaza europenii in  comun, intr-o problema dificila, cu multe implicatii si economice si sociale, dupa crizele repetate provocate de imigratie si de Brexit.

Certurile deschise dintre statele comunitare provocate de criza imigrantilor si pericolul ca brexit-ul sa deschida drum si altor curente anti-europene au facut ca in ultima vreme tot mai multi observatori politici, ba chiar si unii lideri din tarile UE, sa afirme deschis ca este inceputul descompunerii Europei.

Acordul la care s-a ajuns, daca va fi confirmat prin semnarea de saptamana viitoare, confirma ca dincolo de orice tensiuni, europenii reusesc sa se uneasca atunci cand este vorba de interesul comun.

Este exact ceea ce vrea si ce trebuie sa demonstreze Uniunea Europeana in acest moment: oricat ne-am certa intre noi, constructia europeana merge inainte pentru ca ea are prioritate, dincolo de orice divergente de moment.

Romania – intre INS si Eurostat
Strada de Business miercuri, 15 mai 2019, 14:44

Romania – intre INS si Eurostat

Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei...

Romania – intre INS si Eurostat
Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Strada de Business marți, 14 mai 2019, 14:58

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor

In 2017 Romania se afla sub media Uninii Europene in ce priveste echitatea repartizarii veniturilor intre cei mai bogati si ce mai saraci, conform...

Coeficientul Gini – masura echitatii in repartizarea veniturilor
Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Strada de Business luni, 15 aprilie 2019, 15:20

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari

44% din valoarea adaugata din economia romaneasca este produsa in firme controlate de capitalul strain. Asta rezulta din cel mai recent raport...

Capitalul strain – mai incet cu pianul pe scari
Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business marți, 9 aprilie 2019, 15:14

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor

Astazi are loc la Bruxelles cel de-al 21 summit China-Uniunea Europeana. Inainte de summit, Comisia Europeana (CE) și Inaltul Reprezentant pentru...

Uniunea Europeana – lupta pentru banii chinezilor
Strada de Business miercuri, 20 martie 2019, 16:17

Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de...

Romancele, mame la varste mici
Strada de Business luni, 18 martie 2019, 16:17

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca

In primele două luni ale acestui an in Romania au fost vandute peste 19.500 de autoturisme noi, o crestere cu 18 procente fata de primele doua luni...

Indiferenta la previziunile alarmiste, piata auto continua sa creasca
Strada de Business vineri, 15 martie 2019, 16:13

Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la...

Modificarile la Pilonul II de pensii
Strada de Business joi, 14 martie 2019, 16:17

Brexit, sau haosul politic absolut

Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa...

Brexit, sau haosul politic absolut