Dacian Cioloș: Nu putem compensa eliminarea celor 102 taxe decât dacă renunțăm la investiții!
Articol de Sabina Lapadatescu, 1 noiembrie 2016, 14:56
Eliminarea celor 102 taxe, printre care se numără și abonamentul radio-TV, va avea un impact foarte mare asupra bugetului!
Premierul Dacian Cioloș a declarat pentru Adevărul Live, că era nevoie de o lege unitară de salarizare și de excluderea unor taxe, dar nu prin adoptarea unor astfel de măsuri în bloc, fără calcule bugetare consistente.
Legea eliminării celor peste 100 de taxe, propusă de PSD, contravine unor legi existente și afectează funcționarea Radioului și Televiziunii publice, a mai spus premierul Dacian Cioloș.
”Nici noi nu numai că nu suntem împotriva reducererii unor taxe, dar, în contextul debirocratizării, a simplificării administrative, şi noi am venit cu eliminarea unor taxe care nu îşi mai aveau rostul. Dintre cele 100 şi ceva de taxe sunt câteva care aveau sens să fie eliminate, dar, la grămadă, s-au pus şi taxe care au fost eliminate şi care riscă să aibă un impact asupra eficienţei unor politici publice.
Mai mult decât atât, se merge împotriva unor legi pe baza cărora funcţionează unele instituţii, spre exemplu, TVR şi Radioul. Legea lor de funcţionare prevede că anumite cheltuieli la TVR şi la Radio, cum ar fi salariile, de exemplu, nu pot fi finanţate de la bugetul de stat, aşa cum este legea acum. Deci, dacă cineva politic ar fi vrut să decidă o schimbare a modului de abordare a finanţării Televiziunii ar fi trebuit să schimbe, în paralel cu eliminarea acestor taxe, şi legea de funcţionare a Radioului şi Televiziunii.
La fel, taxa pentru timbrul de mediu. Ea, într-adevăr, trebuia schimbată, pentru că este şi o decizie a Curţii Europene de Justiţie, ea era inechitabilă aşa cum funcţiona în momentul de faţă, dar ar fi trebuit după părerea noastră schimbată modalitatea de aplicare a acesteia, nu eliminată complet, pentru că din banii respectivi se finanţează, prin Fondul de mediu, anumite programe care duc la reînnoirea parcului auto, care duc la finanţarea unor programe de reducere a poluării sau a impactului negativ asupra mediului. Mai e, mi se pare, Monitorul Oficial, care, la fel, este o regie autonomă şi care fără aceste taxe rămâne fără finanţare. Deci, şi aici trebuie schimbată legea de funcţionare a Monitorului sau avem o problemă de funcţionare cu aceste instituţii de la 1 ianuarie. Impactul bugetar, din calculele noastre, este de peste 1 miliard de lei”, a explicat premierul.
Întrebat cum poate fi atenuat impactul bugetar Cioloș a răspuns:
”La fel, trebuie tăiat de undeva. În general, de la investiţii, pentru că sunt alte cheltuieli fixe, pe care nu le putem reduce. Sigur, unii spun că avem creştere economică şi din creşterea economică o să mai vină bani. Dar astea nu sunt surse foarte predictibile, pentru că asta presupune să creştem gradul de colectare. Este un lucru care trebuie să se întâmple, reforma în ANAF continuă, ca să creştem gradul de colectare. Dar vă reamintesc că, potrivit Codului fiscal, conform măsurilor de relaxare fiscală, de la anul trebuie să mai reducem cu încă un punct procentual TVA-ul. Mai reducem şi alte câteva taxe. Deci, asta înseamnă că creştem cheltuielile la buget, reducând în acelaşi timp resursele bugetare anul viitor. Deci, s-ar putea să avem o colectare mai bună. Dar nu cred că ne putem baza un buget predictibil pe astfel de presupuneri. Ar trebui să aşteptăm să vedem întâi cum funcţionează lucrurile şi, dacă avem banii respectivi, să îi orientăm spre astfel de cheltuieli eventual”.