Evenimente de neratat astăzi în Bucureşti
Articol de , 8 noiembrie 2016, 13:50
CINEMA
* Festivalul Filmului Francez a programat azi la Cinema Elvira Popescu două drame:
– de la ora 19:00, „Fatima”, realizată de Philippe Faucon, ce prezintă povestea personajului titular şi a celor două fiice ale sale, rebela Souad şi Nesrine care îşi începe studiile de medicină;
– de la ora 20:30, „Je ne suis pas un salaud / Nu sunt un nenorocit” în regia lui Emmanuel Finkiel, având ca personaj principal pe Eddie, care, agresat violent în mijlocul străzii, îl acuză pe nedrept pe Ahmed.
* În cadrul Zilelor Filmului German, la Cinemateca Eforie, astăzi puteţi viziona:
– de la ora 18:00, „Babai” de Visar Morina, ce prezintă drama lui Nori, un băiat de 10 ani, şi a tatălui său în Kosovo şi Germania;
– de la ora 20:00, „Freistatt / Sanctuarul”, un film bazat pe poveşti adevărate, despre lupta neobosită a unui băiat de a vedea ultima fărâmă de omenie şi demnitate într-un sistem opresiv al societăţii; proiecţia are loc în prezenţa regizorului filmului, Marc Brummund, care va dialoga cu publicul.
* Programul celei de-a doua zi a Săptămânii Filmului Maghiar.
# La Cinema Muzeul Ţăranului:
– de la ora 18:00, este prezentat Festivalul de Film Tisza Mozi din Szolnok ilustrat prin scurtmetrajul de animaţie „Desenatorul”, scurtmetrajul experimental „Mesajul trandafirului” şi documentarul „Arta lui Róth Miksa”;
– de la ora 20:00, drama „Nu vă dați jos pantofii” realizată de Szabolcs Hajdu, despre conflicte vechi şi noi ce ies la suprafaţă, atunci când familiile a două surori care s-au îndepărtat una de alta se reîntâlnesc; după proiecţie are loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu producătorul filmului, Herner Dávid, şi editorul său, Papp Szilvia.
# La Clubul Ţăranului, de la ora 21:30 începe concertul susţinut de Bende Zsolt Quartet.
* În cadrul seriei „Movie Gala Clavecinissimo”, Festivalul de Muzică Veche prezintă, de la ora 19:00 la Institutul Cervantes, drama biografică „Tous les matins du monde / Toate dimineţile lumii”, în care cineastul Alain Corneau ne prezintă pe violonistul Monsieur de Sainte Colombe de la sfârşitul de secol XVII, jucat de Jean-Pierre Marielle, care aflând că soţia sa a murit, construieşte o căsuţă în grădină, unde se retrage şi îşi dedică viaţa muzicii şi celor două fete, Madeleine şi Toinette, evitând lumea de afară.
MUZICĂ
* În cadrul seriei „Jazz pe româneşte”, moderată de Florian Lungu şi susţinută de Big Band-ul Radio dirijat de Ionel Tudor, solista concertului ce începe de la ora 19:00, la Sala Radio, este violoncelista şi vocalista Alexandra Potîngă – Aleka, actualmente studentă a Newpark Music Institute (Dublin).
* Stagiunea de marţi seara a programat astă-seară, de la ora 19:00, la sala mică a Ateneului Român, recitalul sopranei Mădălina Gabriela Bourceanu care, acompaniată la pian de Alexandra Fits, interpretează lucrări ale compozitorilor: Gheorghe Dima, Serghei Rahmaninov, Anton Rubinstein, Edward Grieg, Robert Schumann, Richard Strauss, Arnold Schoenberg, Franz Schubert, Jules Massenet, Francis Poulenc, Nikolai Rimski-Korsakov ş.a.
* De la ora 19:30, în Quantic Pub cântă, pe rând, trupele: Radio Shakedown, Take No More, Killer Victim şi Straight Opposition.
* În Clubul Fabrica, de la ora 20:00 începe concertul de matalcore susţinut de trupele britanice While She Sleeps şi Blood Youth; în deschidere cântă formaţia din Cluj-Napoca, Diamonds Are Forever.
* De la ora 21:45, Mihail şi trupa sa cântă în Berăria H, chiar de Sfinţii Mihail şi Gavril.
FESTIVAL
La Teatrul Unteatru, în cadrul primului festival de teatru cu actori neacreditaţi intitulat „InLight”, astă-seară sunt prezentate două spectacole:
– de la ora 18:30, „Coolorile Bucureştiului”;
– de la ora 20:30, „Carousel”, piesă despre acceptare, care vorbeşte despre discriminările şi diferenţele dintr-un grup.
EXPOZIŢIE
La Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură, în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Zilelor Culturii Ruse în România, de la ora 18:30 este vernisată, în prezenţa artistei, expoziţia personală a pictoriţei Maria Semionova, „Continuă, Continuă Farmecul” ce poate fi vizitată doar până pe 12 noiembrie.
CONFERINŢE
* Amfiteatrul „I. Heliade-Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române, găzduieşte, de la ora 13:00 evenimentul editorial cu titlul „Mari scriitori români traduşi în limba sârbă – Bacovia, Arghezi, Nichita” organizat împreună cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Fundaţia Naţională pentru Ştiință şi Artă. Participă: Acad. Adam Puslojic, acad. Mircea Martin, conf. dr. Răzvan Voncu.
* În sala de conferinţe din Corpul Central al Muzeului Naţional de Artă al României, de la ora 18:00 începe conferinţa „Confluenţe Brâncuşi-Eminescu II”, suţinută de dr. Matei Stîrcea-Crăciun, cercetător la Institutul de Antropologie Francisc Rainer al Academiei Române.
* Tot de la ora 18:00, în cadrul „Bucharest Art Week 2016”, în Villa Noël, din strada Émile Zola nr. 6, are loc concerinţa-dialog „Lecţia naturii”. Participanţi: Marianne Lanavère, Joani Tremblay, Florin Ghenade, Matei Câlţia.
* În cadrul celui de-al treilea sezon al spectacolelor – conferință „Round Table Bucureşti”, moderate de muzicologul Valentina Sandu-Dediu în Studioul de Operă şi Multimedia al Universităţii Naţionale de Muzică, de la are ora 19:00 are loc o întâlnire cu cosmonautul Dumitru Prunariu.
EVENIMENT
* Este a cincia zi de Grolsch Residence, din Strada Cuza Vodă nr. 92, unde azi au loc:
– între orele 16:00 – 23:00, „Wood Be Nice” – Construire panouri acustice;
– între orele 18:00 – 22:00, „Allkimik” – Experimente cianotipie;
– între orele 16:00 – 23:00, Alexei Turcan – Set-up şi repetiţii, sesiune de înregistrări în colaborare cu Muse Quartet;
– între orele 12:00 – 23:00, „Aural Eye” – Instalație interactivă;
– între orele 20:00 – 21:00, 48 Hour Film Project Bucharest – Proiecţie filme.