Spitalele din România – un real pericol
Articol de Sabina Lapadatescu, 10 noiembrie 2016, 17:54
Aproape 80% dintre spitalele din România ar trebui să fie închise, spune ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
Oficialul a prezicat că aproape 30% dintre acestea funcţionează în clădiri cu risc seismic I sau II.
Voiculescu spune că este nevoie de investiţii masive în infrastructura de sănătate.
O soluţie ar putea veni din mediul privat, dar acest lucru nu va însemna o privatizare a spitalelor de stat, a explicat ministrul.
”Parteneriat public-privat în sănătate este unul foarte simplu, în care privatul nu oferă actul medical, actul medical rămâne în responsabilitatea statului. Ceea ce face partenerul privat este să finanţeze, să construiască şi apoi să pună la dispoziţia statului clădirea spitalului şi echipamentul şi să se asigure că partea tehnică a spitalului funcţioneză aşa cum trebuie. Pe baza acestui serviciu, primeşte o plată de disponibilitate pe o perioadă de 25-30 de ani”, a declarat Vlad Voiculescu.
El a mai precizat că, deși nu a fost construit niciun spital nou pe timpul celor sașe luni ale mandatului său, a reușit sã înceapă proiectele pentru construirea a trei spitale regionale din fonduri europene.
”Avem trei spitale regionale pentru care avem disponibile fonduri europene, 150 de milioane de euro. Ce facem noi este așa: să alegem terenurile și avem deja două localități în Cluj și în Craiova unde terenurile sunt deja selectate, în Iași suntem în ultima fază; de asemenea, pregătim proiectele de investiții și anume studiile de fezabilitate, vom încheia un acord în următoarele săptămâni cu Banca Europeană de Investiții și folosind bani din Planul Juncker, bani nerambursabili, indiferent câți miniștri ai sănătății se vor mai schimba până când aceste planuri vor fi gata vom avea proiectele pregătite realistic. Pânã la sfârșitul anului viitor ar trebui să se pornească licitația”, a explicat Vlad Voiculescu.