Începe Postul Crăciunului!

Credincioșii intră de marți, 15 noiembrie, în Postul Crăciunului! Acesta trebuie ţinut cu stricteţe si se întinde pe o perioadă de 40 de zile. Toți cei care aleg sa țină post trebuie sa excludă din meniul zilnic: produsele lactate și carnea.

În zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei şi fără vin. Marțea și joia credincioşii pot consuma peşte, vin sau untdelemn.

Postul Naşterii Domnului este cel mai blând post de peste an, pentru că are dezlegări la peşte, la vin şi la untdelemn în fiecare sâmbătă şi duminică, dar şi la alte sărbători

Prima zi de dezlegare la peşte în Postul Crăciunului este, 21 noiembrie, când creştinii sărbătoresc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Important este și postul sufletesc, care înseamnă rugăciunile creştinului pentru sănătatea membrilor familiei, pentru înstrăinarea sa de vorbele şi de faptele rele, pentru lepădarea mâniei, clevetirii, minciunii şi a jurământului mincinos.

Pe lângă însemnătatea pe care o are pentru creștinii ortodocși Postul Craciunului, de perioada de 40 de zile dinaintea sărbătorii Nașterii Domnului se leagă mai multe superstiții.

Potrivit traditiei, în duminica dinaintea inceperii postului, de Lăsatul Secului, în anumite zone, fetele nemăritate bat pernele, încercând astfel să-și îmblânzească soarta și să-și găsească petitori.

O alta superstitie legată de Postul Craciunului spune că, după Lăsatul Secului oalele in casa se aseaza cu gura in jos, pentru a alunga paguba sau boala.

Și vremea din timpul Postului Craciunului spune ceva. Bătrânii cred ca aceasta este un indiciu pentru cum va fi primavara următoare. Dacă vremea nu este prea aspră, se spune că primăvara va aduce multe ploi.

De Sfântul Matei, în 16 noiembrie, fetele din zona Hategului merg la fântâna din mijlocul satului si, la apus, aprind o lumanare pe care o pun pe margine.

Astfel, pentru cele care merita, spune traditia, lumina ce se reflecta in apa se va transforma si ii va arata fetei chipul viitorului sot. Tot acum, femeile lucreaza pana la amiaza pentru a avea spor in casa anul viitor.

In Bucovina, se spune ca daca visezi grâu verde in postul Craciunului e semn bun ca anul care vine are sa fie mănos in toate.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.