Tot mai mulți români sunt bolnavi de diabet zaharat
Articol de Sabina Lapadatescu, 14 noiembrie 2016, 14:44 / actualizat: 14 noiembrie 2016, 16:04
În România, 100.000 de persoane cu diabet au ajuns la spital în ultimul an ca urmare a complicțiilor. Dintre acestea, aproape jumătate au fost diagnosticate cu complicații cardiace.
Factorii care favorizează apariția acestei boli sunt stresul, fumatul, consumul crescut de dulciuri, alimentația bogată în grăsimi și lipsa de mișcare.
Așadar, specialiştii în nutriţie şi boli metabolice atrag atenţia asupra faptului că alimentaţia corespunzătoare şi sportul sunt esenţiale pentru un stil de viaţă sănătos.
În ultimele 12 luni, circa 20% dintre pacienții depistați cu diabet nu au fost deloc la doctor. Doar 63% dintre cei diacnosticați cu diabet țin regim, indică un studiu realizat la solicitarea Centrului pentru Inovație în Medicină.
”La nivelul populaţiei generale, aproximativ 11% din cei care au răspuns sondajului nostru au afirmat că medicii le-au vorbit despre faptul că sunt la risc de a face diabet zaharat. Dintre aceştia, doar 70% au pus în practică măsuri de schimbare a stilului de viaţă aşa încât să prevină apariţia diabetului zaharat. De altfel, există o conştientizare scăzută la nivelul populaţiei generale în privinţa factorilor de risc pentru diabetul zaharat, după cum, la nivelul pacienţilor cu diabet, există o conştientizare destul de redusă a riscului de complicaţii asociate cu diabetul zaharat”, a explicat preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, Marius Geantă.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate atrage atenţia că între 2006 şi 2016 numărul pacienţilor cu diabet s-a dublat.
Astăzi este Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până în 2.030 există pericolul ca această boală să reprezinte cea de-a șaptea cauză de deces pe glob.