Argumentul, armă a inteligenței
Articol de Ioana Brusten, 17 noiembrie 2016, 08:56
Într-un timp al comunicării fără frontiere, proces rapid, uneori instantaneu, de oriunde către peste tot, exersarea abilităților de comunicare în spațiul public, gândirea critică și argumentarea logică sunt instrumente esențiale. Dacă vrem să transmitem un mesaj corect, logic, negrevat de reziduurile unor abordări de tipul: așa mi s-a părut, așa am crezut, așa vreau eu.
Cum deprindem și-apoi, exersăm aceste abilități?
Un exemplu: prin debate.
Debate-ul, sau dezbaterea academică presupune o temă de discuţie, două echipe, pro şi contra şi un arbitru care decide care parte a fost mai convingătoare.
Cele două echipe, se vor situa într-o poziție pro sau contra față de tema în discuție. Prin urmare, ele trebuie să aducă argumente prin care să-și demonstreze punctul de vedere. Dar asta nu se întâmplă oricum, ci după anumite reguli.
Abordarea de tip pro/contra dezvoltă participanților capacitatea de analiză a problemelor controversate și ajută la obținerea unor imagini nedistorsionate de prejudecăți. În acest context, participanții vor fi determinați să emită judecăți asupra unei teme folosind criterii obiective și, totodată, să apere o poziție folosind argumente susținute de dovezi, nu doar de opinii.
Mai mult decât atât, atunci când se desfășoară într-un cadru public, dezbaterea poate atrage atenția asupra unei teme de importanță și de a implica o comunitate în dialog.
Debate-ul, așadar – o școală a comportamentului civilizat și a comunicării pe bază de argumente raționale.
BucureștiFM susține Central Open, o competiție de dezbateri academice anuală, dedicată echipelor cu experiență, care se desfășoară în limba engleză. Peste 30 dintre cele mai bune echipe de elevi din România, inclusiv echipa națională de dezbateri pentru Campionatul Mondial de World Schools, participă la Central Open, unde dezbat teme complexe pe subiecte de actualitate.
Central Open este doar una din numeroasele competiții de dezbateri academice care se desfășoară anual în țară. Competiția este realizată cu sprijinul ONG-ului ARDOR Muntenia, care împreună cu ARDOR gestionează mai toate activitățile din domeniul dezbaterilor academice din țară.
Competiția Central Open se desfășoară în perioada 18-20 noiembrie în București, la Colegiul Național George Coșbuc.
Luni la prânz, în emisiunea Ore deschise, vă invităm să cunoașteți și laureatul acestui concurs al inteligențelor și oratoriei.