VIDEO: BucurestiFM a lansat la Gaudeamus a sasea editie din Povestea Trecatorilor!
Articol de Vicentiu Andrei, 18 noiembrie 2016, 23:48 / actualizat: 20 noiembrie 2016, 15:12
BucurestiFM continua una dintre cele mai frumoase traditii ale Targului Gaudeamus, organizat de Radio Romania, traditia prezentarii in conditii grafice deosebite a povestilor cu si despre romanii care au lasat o mostenire culturala si stiintifica ce trece peste vremuri!
Povestile din „Povestea Trecatorilor”, editia a sasea, le-au spus Flavia Voinea, manager BucurestiFM, Florin Brusten, secretar general al Rețelei Studiourilor Regionale Radio Romania, Horia Barna, scriitor, Institutul Cultural Roman, Andrei Slavuteanu, Bucureștii vechi și noi.
Albumul Povestea Trecătorilor a fost realizat cu ajutorul Apa Nova, devenit deja partener de traditie pentru BeFM la Gaudeamus 😛
Stim ca orice carte reprezinta o calatorie in sine, un drum la capatul caruia suntem cu adevarat mai impliniti.
Tocmai de aceea reunim, macar cu vremelnica atingere a gandului, o parte din ce a fost bun si frumos lasat peste timpuri de catre marii romani, aceia care prin gandurile, versurile ori inventiile lor au construit acea Romanie spre care, ironic, inca tindem.
Vrem sa visati alaturi de Eminescu si Nichita, sa va cante si incante Enescu, Zamfir ori Maria Tanase, sa construiti orizonturi efemere alaturi de Brancusi si Tonitza si sa nu gasiti limita nici in azuriul cerului atunci cand cititi povestile zburatorilor Dumitru Prunariu, Traian Vuia si Aurel Vlaicu.
In epoca internetului de mare viteza, a globalizarii ce matura fara mila reperele, a vietilor traite pe repede inainte, va oferim un respiro, o clipa de introspectie poate…
Constantin Noica spunea ca noi romanii avem două păcate, anume că nu il cunoatem noi înșine pe Eminescu iar apoi că nu il facem cunoscut lumii așa cum se cuvine. Pornim de la aceasta idee si va oferim o poveste a trecatorilor care ne poate sluji drept pilda pentru aceste vremuri guvernate de promovarea agresiva a consumerismului si a mediatizarii cvasi-totale a lipsei de valoare, vremuri in care noi aratam ca au fost romani care au reusit sa creeze seturi de valori spre care ar trebui sa tindem.
Cumva ironic, Romania pe care au trait-o-n vers, au cantat-o ori au pictat-o marile personalitati pe care vi le prezentam, Romania aceea spuneam, este mai mult decat un trecut glorios stralucitor in vorbe, este un deziderat in sine pentru aceia ce nu accepta permanenta tumefiere a visului de mai bine in fata agresivitatii trecerii clipei.
Tocmai de aceea va invitam sa iesiti din timp, din rutina, din treburi si tabieturi si sa savurati cu adevarat Povestea Trecatorilor.