„Snowden” – agent, trădător, erou
Articol de , 20 noiembrie 2016, 21:08 / actualizat: 21 noiembrie 2016, 11:47
Avem multe premiere, 5 la număr, fiecare având ceva deosebit în ea. Ne oprim la un film care sigur măcar te pune pe gânduri, thrillerul „Snowden”, dramă biografică realizată de Oliver Stone ce prezintă povestea fostului agent CIA şi NSA ale cărui dezvăluiri au dat peste cap comunitatea de informaţii, nu numai din Statele Unite, ci din întreaga lume şi zguduie până azi, inclusiv lumea politică internaţională.
Bazat pe cărţile „The Snowden Files: The Inside Story of the World’s Most Wanted Man” de Luke Harding şi „Time of the Octopus” de Anatoli Kucherena, filmul a avut ca sursă de inspiraţie şi interviul realizat de Laura Poitras adevăratului Ed Snowden, filmare inclusă în premiatul documentar „Citizenfour”, din care apar citate în acest biopic ce se concentrează pe nouă ani zbuciumaţi din viaţa lui Snowden: de la racolarea în cadrul CIA şi până la fuga sa peste hotare cu multe informaţii compromiţătoare despre modul în care serviciile încalcă dreptul la libertate şi viaţă privată în SUA şi nu numai.
Dornic să-şi servească patria cu orice preţ, după ce o accidentare nu-i mai permite să lupte în Irak, Edward Snowden se angajează la 29 de ani ca tehnician IT la NSA – Agenţia Naţională americană pentru securitate. Foarte bun în ceea ce face, după ce descoperă că administraţia SUA interceptează convorbirile telefonice şi toate conversaţiile de pe reţelele de socializare a milioane de americani şi din toată lumea, se hotărăşte să se lupte pentru apărarea amintitelor drepturi ale oamenilor. Aşa că face publice documente strict secrete în cele mai titrate ziare din lume începând cu aprilie 2012, primul contact fiind ziarul The Guardian, devenind astfel „cel mai mare trădător al tuturor timpurilor” pentru guvernarea americană. A fost obligat să se refugieze în Rusia, ţară considerată ca fiind una în care drepturile omului sunt relative.
Cum filmul are un subiect atât de delicat, însuşi Oliver Stone nu numai că a preferat să-l filmeze în Germania şi nu în Statele Unite, dar, ca măsură de precauţie, a scris şi păstrat scenariul pe un singur calculator, fără conexiune la internet. Prin felul în care a realizat filmul, el a reuşit chiar să strecoare această teamă a sa şi spectatorilor. Şi, ca să facă şi mai apropiat de public personajul titular, a adăugat şi o poveste de dragoste a acestuia, cu multe poticneli datorate muncii sale pentru serviciile secrete, precum şi foarte târziu apărute crize de epilepsie, ale căror cauze rămân obscure.
Joseph Gordon-Levitt, care interpretează bine personajul titular, s-a inspirat direct de la acesta, pe care l-a numit „gentleman de modă veche” fiind „foarte manierat şi politicos”. De altfel, întreaga distribuţie îşi joacă bine rolurile. Însă principalul motiv pentru care merită să vizionaţi thrillerul „Snowden”, ce rulează la aproape toate cinematografele de mall, dar şi la Cinemateca Union, rămâne subiectul său.