NU ANTIBIOTICE LA-NTAMPLARE!
Articol de , 21 noiembrie 2016, 14:38
NU ANTIBIOTICE LA-NTAMPLARE!
Aceasta este deviza campaniei lansate astazi de ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.
Prin aceasta se doreste informarea populatiei despre riscul abuzului de antibiotice.
Consumul de antibiotice creste in fiecare an iar România continuă să fie în topul țărilor din regiunea Uniunii Europene, in ceea ce priveste consumul de antibiotic.
Asta reiese din cel mai recent raport al Centrului European de Prevenţie şi Control al Bolilor dat publicității cu ocazia Zilei Europene de Conștientizare asupra Consumului de Antibiotice 2016.
Romania este a doua ţară după Grecia în ceea ce priveşte consumul de antibiotice la 1000 de locuitori.
In medie, 600 de mii de locuitori ai României primesc zilnic tratament antibiotic.
Consilierul ministrului Sănătăţii profesor doctor Gabriel Popescu spune ca este un nivel ridicat şi se reflectă şi în nivelul de rezistenţă bacteriană faţă de antibiotice.
Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, profesor doctor Alexandru Rafila sustine ca exista riscul ca infectii bacteriene obisnuite sa nu mai poata fi tratate cu antibiotic.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii aproximativ jumatate din prescrierile de antibiotice sunt nejustificate.
Există prognoze care arată că lipsa de masuri in domeniul prevenirii aparitiei rezistentei la antibiotice ar putea genera, la nivelul anului 2050, până la 10 milioane de decese anual cauzate de infecțiile cu germeni multirezistenți, față de 700 de mii în prezent.
Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat ca antibioticele au reprezentat un progres medical care a permis salvarea a sute de milioane de vieţi şi reducerea sechelelor şi a duratei de evoluţie a infecţiilor la miliarde de pacienţi în ultimii 75 de ani.
Cu cât antibioticele sunt folosite insa mai frecvent ajungem să ne confruntăm cu bacterii tot mai rezistente la antibiotice.
Boli grave cum ar fi marile arsuri, tratamente pentru transplantul de organe, chimioterapia sau îngrijirea prematurilor riscă sa devină fie greu de realizat fie pur şi simplu imposibil de realizat. Totul din cauza creşterii rezistenţei la antibiotice a bacteriilor periculoase care pot infecta aceşti pacienţi.
Peste 90% din consumul de antibiotice are loc în afara spitalului, pentru infecţii tratate la domiciliul. Pe de o parte pacienţii şi familiile lor solicită în mod expres medicilor să le prescrie antibiotice sau farmacistului să li se elibereze aceste antibiotice fără prescripţie medicală.
Pe de altă parte prescriptorii recomandă antibiotice inutile din mai multe motive: fie din lipsa informaţiilor medicale actualizate, fie la presiune a pacientului sau a familie, fie din cauza persuasiunii companiilor farma, fie din teama de a nu greşi, teama de a fi culpabili dacă nu le prescriu.
Dacă nu se vor lua măsuri energice estimările arată că în anul 2050 în toată lumea se vor înregistra cel puţin 10 milioane de decese produse de infecţii cu germeni rezistenţi.
Prin campania de informare care se numeşte „Nu antibiotice la întâmplare” autoritatile incearca să se adreseze cât mai multor categorii: medicilor, pacienţilor, producătorilor pentru ca toţi să înţeleagă că pentru a conserva eficienţa antibioticelor acestea trebuie utilizate doar atunci când sunt necesare.
Campania va cuprinde difuzarea unui spot TV, vor exista materiale informative, vor fi cutii de pseudo-medicamente- nu antibiotice la întâmplare! în care sunt inserate flyere de informare pentru fiecare categorie căruia îi este destinat materialul.
Avem pentru medicii de familie exista 12.000 de cutii, pentru medicii prescriptori în spitale 13.000 de cutii si pentru pacienţii 25.000 de cutii care vor fi distribuite de către asociaţiile de studenţi medicinişti şi studenţii de la Farmacie. 10.000 de postere vor fi distribuite în spitale.