Cele mai interesante evenimente de astăzi, 23 noiembrie, din Bucureşti
Articol de , 23 noiembrie 2016, 08:30 / actualizat: 24 noiembrie 2016, 4:58
CINEMA
* Ciclul de cine-dezbateri privind Drepturile Copilului se încheie cu proiecţia, de la ora 11:00 la Cinema Elvira Popescu, a filmului de animaţie brazilian „Menino e o Mundo / Băiatul şi lumea”, de Alê Abreu, ce prezintă povestea lui Cuca şi căutarea lui după tatăl său plecat la oraş pentru un loc de lucru, pe drum băiatul descoperind o lume fantastică, dominată de animale robotizate şi fiinţe bizare.
* La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19:00 este prezentat, în avanpremieră, filmul „Întoarcerea magilor”, în regia lui Ioan Cărmăzan, despre doi actori, două suflete speciale, Mihai şi Nidala care, într-o lume plină de vicii şi slăbiciuni omeneşti, prin spectacolele lor, aduc peste tot, colindând ţara, bucurii, energii pentru suflete, iubire pentru copii şi – mai ales – speranţă că lucrurile se pot schimba în bine, dacă există dragoste şi credinţă.
FESTIVAL
* În cadrul TES FEST, Festivalul Internaţional de Teatru Idiş în curs de desfăşurare la Teatrul Evreiesc la care Bucureşti FM este partener media, astăzi au loc:
– de la ora 19:00, spectacolul „Unchiul Arthur” de Dani Horowitz prezentat de Le Théâtre en L’Air din Franţa;
– de la ora 21:00, concertul susţinut de Yiddish Art Trio din Statele Unite ale Americii.
MUZICĂ
* Concertul săptămânal al Orchestrei de Cameră Radio, ce are loc astă-seară de la ora 19:00 la Sala Radio, este dirijat de Cristian Oroşanu, are ca solistă pe pianista Dana Borşan şi trei lucrări de Mozart în program: Concertul nr. 9 în Mi bemol major pentru pian şi orchestră – „Jeunehomme” şi Simfoniile nr. 4 în Re major şi nr. 29 în La major.
* În cadrul Festivalului de Muzică Veche, tot de la ora 19:00, formaţia de muzică veche românească „Trei Parale” interpretează balade vitejeşti şi alte cântări în Sufrageria Regală a Muzeului Naţional de Artă al României.
* De la aceeaşi oră 19:00, la Ateneul Român încep:
– la sala Mare, concertul Corului Filarmonicii „George Enescu” care interpretează, sub bagheta dirijorului Iosif Ion Prunner, lucrarea „Vecernie” de Serghei Rahmaninov;
– la sala mică, recitalul susţinut de trio-ul format din Laura Şandru – vioară, Adrian Precup – violoncel şi Teodora Ţepeş – pian, având în program Trio în la minor de Ceaikovski şi Trio nr. 2, în mi minor de Şostakovici.
* Jazz N’Oldies se intitulează recitalul susţinut de Mădălina Mantu, de la ora 19:30, în Ceainăria ARTea;
* Membrii trupei Morcheeba, Skye şi Ross susţin un concert la Sala Palatului, începând cu ora 20:00, în cadrul turneului de promovare a primului album în formula „Skye | Ross”. Hiturile Morcheeba vor răsuna pe scena Sălii Palatului alături de noile piese ale duo-ului.
* De la aceeaşi oră 20:00, violonistul Răzvan Stoica şi pianista Andreea Stoica susţin, la Teatrul Elisabeta, concertul „Stradivarius la Operă”, un concept inedit de „operă pe patru corzi”, în aranjamente semnate de interpreţi.
* Tot de la ora 20:00, Maximilian Muntean prezintă recitalul „Fly Me to the Moon”, în GreenTea.
EXPOZIŢII
* De azi până pe 30 Noiembrie la sediul ArCuB din Hanul Gabroveni (Str. Lipscani, nr. 84-90) are loc expoziţia-concluzie a evenimentelor organizate de Save or Cancel la Cinema – Teatrul de vară Capitol în vara acestui an. Expoziţia poate fi vizitată în intervalul orar 14:00 – 22:00.
* Galeria Új Kriterion, din Miercurea Ciuc, îşi serbează cei cinci ani de existenţă cu o expoziţie dublă în Bucureşti, care se axează pe artişti contemporani români şi maghiari. Prima dintre acestea a fost vernisată ieri la UNA Galeria. Cea de-a doua are vernisajul azi, de la ora 19:00, la Institutul Balassi al Ungariei, unde este lansat, totodată, şi catalogul cu o selecţie din lucrările expuse până acum la Galeria Új Kriterion. Dubla expoziţie poate fi vizitată în perioada 24 noiembrie – 16 decembrie.
SIMPOZION
Amfiteatrul „I. Heliade-Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române găzduieşte, astăzi şi mâine, simpozionul ştiinţific internaţional „Emil Cioran – Fernando Pessoa, doi exegeţi ai nefericirii”, dedicat evocării celor doi scriitori de renume mondial. La lucrări, ce încep în această dimineaţă, de la ora 10:00, participă: Ioan Cristescu – director al Muzeului Naţional al Literaturii Române, acad. Eugen Simion – preşedinte al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, François Saint-Paul – ambasadorul Franţei în România, Radu Boroianu – preşedinte al Institutului Cultural Român, Leonor Esteves – consilier al Ambasadei Republicii Portugheze în România, prof. Mircea Martin – membru corespondent al Academiei Române.
De la ora 12:00 este vizitată expoziţia „Şi eu am fost în Grădina cea din Eden” – grafică, gravură în lemn, desen, acuarelă şi sculptură de Mircia Dumitrescu, deschisă până pe 30 noiembrie în Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române.
CONFERINŢE, ÎNTÂLNIRI, DEZBATERI
* Fundaţia Europeană Titulescu organizează, de la ora 16:00 la Casa Titulescu, dezbaterea pe tema „Conexiuni politico – diplomatice în constituţionalismul democratic românesc 1866-1991” moderată de prof. univ. Adrian Năstase. Invitaţi speciali: prof. univ. Florin Vasilescu şi Ion Anghel, ambasador.
* De la ora 18:00, în Casa de Târgoveţ de pe Calea Şerban Vodă nr. 33, una dintre cele mai vechi case din Bucureşti, Asociaţia SINAPTICA, în parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului şi Calup, prezintă rezultatele proiectului „Periferii centrale ale Bucureştiului”, un proiect care a urmărit punerea în valoare a două zone centrale cu valoare istorică, culturală şi urbanistică foarte ridicată ale Capitalei. Evenimentul include prezentarea sub forma unei expoziţii a celor două trasee culturale urbane concepute în cadrul proiectului – „Prin mahalale” şi „De la sat la oraş” – şi a atelierelor creative derulate pe parcursul verii şi al toamnei. Expoziţia va putea fi vizitată în spaţiul Grădinii Divan a Casei de Târgoveţ, în perioada 24 – 27 noiembrie.
* În cadrul „Cafenelei critică” ce are loc deseară, de la ora 19:00, în Club A, poetul, jurnalistul şi cercetătorul, William Totok şi tânăra cercetătoare Elena-Irina Macovei vor dezbate studiul despre extremismul de dreapta din România: „Între mit şi bagatelizare. Despre reconsiderarea critică a trecutului, Ion Gavrilă Ogoranu şi rezistenţa armată anticomunistă din România”. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter
* La Gallery, tot de la ora 19:00, începe o nouă ediţie a „Galeriei Întâlnirilor”, coordonată de Daniel Sur, în cadrul căreia Ruxandra Zamfir & prietenii discută despre concertul care a constituit materialul pentru noul ei album – live, intitulat „Wild At Heart”.
* Club Ţăranului găzduieşte conferinţa „Prescrieri” susţinută de dr. Ana-Maria Datcu, de la ora 19:00.