Urmărire penală faţă de mai multe persoane din conducerea SRR
Articol de Sabina Lapadatescu, 23 noiembrie 2016, 18:23
În spiritul onestităţii şi al informării transparente, Radio România precizează că în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, de azi, 23 noiembrie, referitor la cercetările având ca obiect aspecte ale activităţii Consiliului de Administraţie al Radio România din perioada iulie 2011 – ianuarie 2014, se menţionează următoarele:
Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de: Miculescu Ovidiu, Bertzi Alexandru, Moise Adrian Valentin, Rădulescu Adelina, Savu Ileana şi Florea Ana (alături de Demeter Andras Istvan, Fugaru Mirela-Ioana, Voicu Mihai, Olaru Stejărel-Nicolae şi Moşneag Doina), membri ai Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune din acea perioadă, pentru comiterea unor prezumtive infracţiuni de abuz în serviciu şi conflict de interese.
În acest moment se efectuează cercetări, fără a aduce atingere prezumţiei de nevinovăţie a celor implicaţi.
Comunicatul Parchetului precizează, de asemenea, că „efectuarea în continuare a urmării penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.
Faţă de unele informaţii neconforme cu realitatea apărute în presă, facem precizarea că urmărirea penală este prima fază a procesului penal, care are ca scop strângerea şi verificarea probelor care să dovedească sau nu existenţa infracţiunilor cercetate.
Radio România îşi manifestă, ca şi până acum, întreaga disponibilitate pentru clarificarea tuturor aspectelor ce fac obiectul cauzei.
Referitor la acest subiect, Consiliul de Administraţie al SRR a precizat că ancheta se referă la mandatul anterior al CA.
”Membrii Consiliului de Administraţie actual NU au fost invitaţi pentru cercetări raportate la activitatea prezentului mandat. Acest mandat a început în iunie 2014, a fost întrerupt la scurt timp – printr-o solicitare a unui partid parlamentar la Curtea Constituţională – şi a reînceput în decembrie 2014. Potrivit informaţiilor oficiale transmise de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, cercetările se referă la perioada 2011 – 2014, respectiv la mandatul anterior acestui for din Societatea Română de Radiodifuziune.
În ceea ce priveşte activitatea Consiliului de Administraţie, acesta NU stabileşte firmele care participă la licitaţii, nu întocmeşte caiete de sarcini, nu participă la comisii de negociere, ci aprobă limitele bugetelor alocate şi, după caz, demararea procedurilor legale în materie de achiziţii publice.”
Citește AICI întregul comunicat al Consiliului de Administrație