Cele mai interesante evenimente de astăzi, 24 noiembrie, din Bucureşti
Articol de , 24 noiembrie 2016, 08:00 / actualizat: 24 noiembrie 2016, 15:38
CINEMA
* La Cinemateca Eforie, în cadrul ciclului „120 de ani de istorie a filmului maghiar”, de la ora 19:00 rulează drama „Megáll az idő / Timpul stă în loc”, realizată în 1982 de Péter Gothár şi distinsă cu mai multe premii, unul fiind primit la Cannes.
* În cadrul programului Joia de film, la Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso” este proiectată, de la ora 19:00, comedia „Non c’è 2 senza te”, de Massimo Cappelli, ce prezintă criza stârnită într-un cuplu de gay, când unul dintre ei se îndrăgosteşte de … o femeie frumoasă.
* KineDok prezintă, de la ora 20:00 în Make a Point, „Mame şi fiice” şi „O lume nouă”, două scurtmetraje realizate de studentele Ivana Hucíková şi Tereza Michalová, care explorează subiectul delicat al convieţuirii a patru generaţii de femei şi cel al vieţii unei femei singure, instabile mintal care trăieşte într-o casă în paragină.
FESTIVALURI
* În a cincia sa zi, TES FEST, Festivalul Internaţional de Teatru Idiş ce se desfăşoară Teatrul Evreiesc şi la care Bucureşti FM este partener media, are în program:
– de la ora 11:00, Workshop-ul Schmuel Atzmon „Yiddish Culture: Past, Present and Future”;
– de la ora 19:00, spectacolul „Bei mir bist du shein”, musical prezentat de Teatrul Yiddishpiel din Israel;
– de la ora 20:30, este lansat volumul „De la Dibuk la Lozul cel Mare. Antologie de teatru idiş” prezentat de coordonatoarea lui, Camelia Crăciun, de Maia Morgenstern, Aurel Vainer, Eduard Kupferberg şi Liviu Rotman.
– de la ora 21:00, spectacolul „The Essence: A Yiddish Theater Dim Sum” dat de Compact Traveling Show din Statele Unite ale Americii.
* Aflat la cea de-a VII-a ediţie a sa, Festivalul „Respir Shakespeare” aprogramat azi la Clubul Ţăranului:
– de la ora 19:00, proiecţie film „Nu’ lu’ Adam”;
– de la ora 19:39, Momentul Clubului Suprarealist;
– de la ora, talk show live cu regizorul Vladimir Anton şi actorii Alexandru Unguru şi Bogdan Nechifor.
MUZICĂ
* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“ susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, primul concert al săptămânii dirijat de Camil Marinescu, având în program doar ampla Simfonie nr. 5 a lui Gustav Mahler.
* Trupa Coma lansează videoclipurile pentru piesele „La Hotar” şi „Orizont”, de la ora 20:00, în cafeneaua Librăriei Cărtureşti Verona, vizionarea fiind urmată de o sesiune de Q&A.
* Tot de la ora 20:00 încep concertele:
– „Echoes of Bucharest” susţinut de Alex Simu Quintet la sala Elvira Popescu a Institutului Francez;
– „Music of the Night” dat de Alma Nicole în ARTea.
* Alte două concerte încep de la ora 20:30:
– „Old Local Beats” cu Ioana Ernea (voce), Alexandru Nucă (chitară electrică) şi Pavel Zurka (contrabas) în BEAT bar umanist;
– „Iubirea noastră-i o vioară” susţinut de Maria Răducanu în Serendipity.
* Travka dă un concert, în Club Control, începând cu ora 21:00.
* Concertul pe care Carla’s Dreams îl susţine de la ora 21:30, în Hard Rock Cafe, este sold out.
* Tot de la ora 21:30, Trupa Ţapinarii cântă în ArenA Pub.
* Începând cu ora 22:00, True Band şi Laura Gherescu sunt pregătiţi să cânte alături de tine în True Social Club.
CONCERT – SPECTACOL
În Foaierul Operei Naţionale, de la ora 18:30 începe „Les Chemins de l’Amour”, spectacol de şi cu Mihaela Rădescu ce cuprinde texte scrise de: Apollinaire, Stendhal, Sartre, Baudelaire, Maurois, Flaubert, Hugo şi George Sand, precum şi lucrări compuse de: Poulenc, Fauré, Massenet, Gounod, Saint-Saëns şi Bizet interpretate de Marta Sandu – soprană Lucian Corchiş – tenor, Mădălina Florescu – pian, Nicoleta Amzulescu – flaut, Cvintetul „Elite”, şi maeştri acompaniatori Luminiţa Berariu, Liana Mareş şi Ioana Maxim. Coregrafia şi interpretarea: Ioana Macarie
MANIFESTARE
O amplă manifestare, intitulată „Eroii Satelor – poveşti de război” şi înscrisă în Programul Naţional prilejuit de Aniversarea Centenarului Primului Război Mondial, se desfăşoară de azi până în februarie 2017 la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Din program zilei:
– de la ora 9:00, la sala „Victor Ion Popa”, masă rotundă la care participă istorici, preoţi, specialişti în etnologie şi antropologie, urmată de lansarea cărţii „De la Oituz la Verdun” de lt. col. lector Alexandru Nicolae Teodoreanu, prezentată de col. George Teodorescu;
– de la ora 14:00, în sala „Gheroghe Focşa”, vernisajul expoziţiei „Eroii Satelor – poveşti de război,” dedicată eroilor care au luptat pe crestele Carpaţilor în iarna 1916 – 1917. Invitat este artistul Ion Creţeanu din Voineasa, jud. Olt, care va interpreta cântece de cătănie inspirate de faptele de eroism ale armatei române.
CARTE
* În cadrul evenimentelor dedicate istoriei culturii germane de pe teritoriul României, la Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, de la ora 18:30 este prezentată cartea „Imaginea etnicilor germani la românii din Transilvania după 1918. Studiu de caz: judeţele Hunedoara, Alba, Sibiu. Cercetare de istorie orală” de dr. Cosmin Budeancă. Referenţi ştiinţifici: cercetător dr. Vasile Ciobanu (Institutul de Cercetări Social-Umane al Academiei Române, Sibiu) şi Hannelore Baier.
CONFERINŢE
* Institutul Cultural Român organizează, de la ora 10:00, conferinţa „Bumerang cultural. Problematica traducerilor literare româno-maghiare şi maghiaro-române”. Cu această ocazie, va fi lansat volumul „Singurătate gonflabilă (prozatori maghiari din Transilvania)”, antologie şi traducere de Judit E. Ferencz.
* La Villa Noël, sediul Centrului Regional Francofon de Cercetări Avansate în Ştiinţe Sociale, de la ora 18:00, Profesorul Doru POP, de la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca, susţine conferinţa „Stilistica non-cinematică a filmelor lui Corneliu Porumboiu”.
* De la ora 18:30, În cadrul „Conferinţelor de joi” de la Palatul Suţu, Ioan D. Popa, Şef al Secţiei Restaurare-Conservare din Muzeul Municipiului Bucureşti, spune povestea unor lucrări valoroase recent restaurate, semnate de îndrăgitul pictor român Ştefan Luchian ce pot fi văzute în expoziţia „Vindecări miraculoase – Ştefan Luchian (1868-1916)”.
* În Aula Magna a Universităţii din Bucureşti, de la ora 19:00 începe o întâlnire cu dirijorul Tiberiu Soare care va aborda tema „Mai sus, şi puţin într-o parte – lumea văzută de pe scenă“.
FILATELIE
* „Mănâncă sănătos, trăieşte sănătos! – Alimentele Bibliei pe timbrele româneşti” se intitulează proiectul filatelic alcătuit din patru valori, pe care sunt ilustrate plante, cereale şi fructe care se regăsesc în Cartea Sfântă, disponibil începând de astăzi în magazinele de specialitate.