Doctor Strange – materialistul magico-ştiinţific
Articol de , 29 noiembrie 2016, 19:59 / actualizat: 30 noiembrie 2016, 1:49
Un blockbuster, aşa cum este filmul de aventuri şi acţiune fantasy „Doctor Strange”, aproape se descurcă singur să fie şi un succes de public, mai ales că sunt o mulţime de fani ai eroilor şi producţiilor Marvel. La noi s-a menţinut două săptămâni pe primul loc. Şi chiar este una dintre cele mai spectaculoase producţii ale anului, mai ales în ceea ce priveşte efectele speciale, care au dus la un cu totul alt nivel ceea ce a început în „Matrix” şi, mai ales, în „Inception”: modelarea realităţii materiale prin puterea spiritului. Este afirmarea foarte „materializată” pe ecran a prevalenţei acestuia asupra materiei, principiu ce face parte din amestecul de tip new-age cuprins în povestea propusă de acest nou film şi care se manifestă în acţiunile personajelor sale.
Benedict Cumberbatch interpretează impecabil personajul titular, un excelent neurochirurg, dar nesuferit din cauza aroganţei sale, care, nu numai că-l duce la un accident ce îi afectează iremediabil mâinile, terminându-i cariera, ci îi este piedică şi în progresul pe calea dezvoltării forţelor magico-spirituale. Altă piedică ar fi faptul că el, ca „om de ştiinţă”, neagă la început existenţa acestora, ca orice adept al materialismului dialectic. Şi totuşi, pentru a se vindeca şi disperat să redevină omul important care era, apelează la ajutorul Celei Antice, vrăjitoarea supremă foarte bine jucată de Tilda Swinton, retrasă în sihăstrie pe culmile din Himalaya pentru a apăra Pământul de forţele magice nefaste din Univers. Cea Antică, deranjată de egocentrismul lui Strange, se va lăsa cu greu convinsă să-l transforme pe Doctor în învăţăcelul ei, deşi se pare că acesta are datele necesare pentru a deveni următorul vrăjitor suprem, ceea ce se vede şi din faptul că unele artefacte îl aleg pe el să le utilizeze.
Reticenţa Celei Antice se datorează şi faptului că au mai existat învăţăcei de-ai ei, precum Kaecilius, interpretat de Mads Mikkelsen, şi cei împreună cu el care, din dorinţa de a fi nemuritori, au început să slujească amintitelor forţe nefaste materializate într-un fel de planetă-gaură neagră devenită personaj, ca o reprezentare foarte deformată de viziunea new-age a zeului indian Shiva, cel care distruge creaţia, dar doar pentru ca ea să fie recreată pentru un nou ciclu de existenţă. De altfel, existenţa binelui nu prea e pomenită, cu atât mai puţin cea a lui Dumnezeu care e sursa lui.
Pe lângă spectacolul audio-vizual, mai aveţi multe de descoperit vizionând filmul de aventuri şi acţiune fantasy „Doctor Strange” la Glendale Studio sau la oricare dintre cinematografele de mall. Nu vă grăbiţi să plecaţi la sfârşitul filmului, întrucât genericul de final conţine două secvenţe din tot atâtea producţii Marvel ce urmează să fie finalizate.