Depuneri de coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol
Articol de Sabina Lapadatescu, 1 decembrie 2016, 12:09
Zeci de coroane şi jerbe de flori au fost depuse, în această dimineață, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol.
Depunerea de coroane, care a marcat cinstirea eroilor neamului românesc, a fost precedată de intonarea imnului de stat și de o slujbă religioasă oficiată în faţa monumentului.
Manifestarea s-a încheiat cu pasul de defilare al militarilor, în acordurile muzicii de fanfară intonată de Garnizoana ‘Mihai Viteazul’.
La ceremonie au fost prezenți reprezentanţi ai conducerii Ministerului Apărării Naţionale şi ai autorităţilor locale, cadre militare în activitate şi în rezervă, veterani de război şi militari răniţi în teatrele de operaţii, dar și reprezentanţii Corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.
După Primul Război Mondial, România a fost printre primele state care au decis să înalţe un monument în memoria celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă. În anul 1923, autorităţile statului de la acea vreme au decis ca simbolul sacrificiului celor căzuţi pentru reîntregirea României să fie evocat de osemintele unuia dintre ostaşii anonimi, care s-au jertfit în luptele de la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz, Tg. Ocna, Jiu, Prahova, Bucureşti, Dobrogea, Ardeal şi Basarabia. Alegerea sicriului cu osemintele Ostaşului necunoscut a aparţinut elevului Amilcar Săndulescu, premiant al Liceului Militar ‘Dimitrie Sturza’ şi orfan de război. Vorbim de un copil de 12 ani, care din ele 10 sicrie, la al patrulea a îngenunchiat şi a rostit „Acesta este tatăl meu”.
După desemnarea Eroului Necunoscut, celelalte sicrie au fost îngropate cu onoruri militare, la Cimitirul Eroilor din Mărăşeşti, iar ceremonia reînhumării Eroului Necunoscut a avut loc în data de 17 mai 1923, în Parcul Carol.
Pe lespedea mormântului este încrustat: „Aici doarme fericit întru Domnul, Ostaşul Necunoscut, săvârşit din viaţă şi în jertfă pentru unitatea neamului românesc. Pe oasele lui odihneşte pământul României întregi – 1916-1919”. Aceasta este semnificaţia monumentului din Parcul Carol, unde în fiecare an de 1 Decembrie au loc ceremonii militare şi religioase, cu depuneri de coroane şi jerbe de flori.