Elevii scapă de povara temelor
Articol de Sabina Lapadatescu, 7 decembrie 2016, 12:56 / actualizat: 7 decembrie 2016, 14:22
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat ordinul privind durata temelor pentru elevi.
Decizia, semnată înainte de vacanţa de 1 Decembrie, urmează să fie postată pe site-ul ministerului.
La sfârsitul lunii noiembrie, Mircea Dumitru preciza că pentru învățământul primar, timpul pe care trebuie să îl petreacă un elev făcând teme nu trebuie să depășească o oră, iar la gimnaziu, două ore.
„Pentru învățământul primar, de asemenea, este un cuantum de ore pe care trebuie să îl petreacă acasă ca să facă temele, care nu trebuie să depășească o oră. Pentru învățământul gimnazial, crește gradul la două ore. Pentru liceu, sigur că trebuie să fie ceva mai mare. Asta este o obligație pe care trebuie să o coreleze fiecare dascăl, fiecare profesor, fiecare educator cu ceea ce gândește că este cuantumul de rezolvare a unei probleme sau sarcini sau a unei teme. Trebuie să gândească că este un prag, o limită de tolerabilitate pentru un elev care se află la o vârstă foarte fragedă și care nu poate, nu are capacitatea psihologică și biologică să se concentreze intelectual asupra unei astfel de sarcini după ce a stat un număr foarte mare de ore la școală”, a susținut ministrul.
Potrivit documentului, timpul necesar realizării temelor pentru acasă pentru un elev este de cel mult 2 ore, însumând toate disciplinele, în așa fel încât media zilnică a pregătirii elevului, în clasă și în afara ei, să se încadreze în 5 — 8 ore.
La clasa pregătitoare nu se vor da teme pentru acasă. Totodată, în perioada vacanțelor, de regulă, nu se vor da teme pentru acasă elevilor din învățământul primar și gimnazial, după cum prevede ordinul.
De asemenea, temele vor fi stabilite diferențiat, în funcție de nivelul de pregătire a elevului astfel: tema obligatorie, care are un nivel mediu de dificultate și este pentru toți elevii clasei, și tema suplimentară, individuală și diferențiată, fără caracter permanent, pentru situații precum activități de recuperare și pentru dezvoltare cum ar fi pregătirea pentru concursuri.
În plus, utilizarea temei ca instrument de pedeapsă este de acum interzisă.