Kirk Douglas sărbătoreşte 100 de ani de viaţă!
Articol de Stefania Grigore, 9 decembrie 2016, 10:31
Ultimul mare actor în viaţă din Epoca de Aur de la Hollywood, Kirk Douglas, sărbătoreşte un centenar de viaţă
Pe numele adevărat Issur Danielovitch Demsky, Kirk Douglas s-a născut în 1916 la Amsterdam, în statul New York, într-o familie de emigranţi bieloruşi de origine evreiască. Şi-a luat licenţa în Litere şi apoi a obţinut o Diplomă a Academiei Americane de Artă Dramatică din New York.
A început să lucreze în teatru, pe Broadway, unde a fost sfătuit să-şi schimbe numele. A optat pentru Kirk, după numele unui personaj de benzi desenate care era preferatul său, şi Douglas după numele profesoarei sale de dicţie de la Academie.
În bogata și lunga sa carieră, a jucat în peste 90 de filme.
Primul rol în film a fost cel al unui tânăr procuror districtual în The Strange Love of Marta Ivers, de Lewis Milestone în 1946.
Kirk Douglas a fost considerat după filmul care l-a făcut consacrat, „Spartacus”, puțin „fanfaron, egocentric și incapabil să suporte criticile, dacă îndrăznea cineva să i le facă”. De puține ori a avut succes când a jucat eroi pozitivi, astfel încât s-a specializat în roluri negative. Și a făcut pereche cu numeroși actori pe marele ecran.
A jucat alături de Anthony Quinn în „Lust for Life”; de Tony Curtis în „The Vikings” (1958) iar în 1959 alături de Lancaster în „The Devil’s Disciple”. Însă scena cea mai memorabilă este cea în care Douglas îl înfruntă într-un dialog plin de cinism pe sir Laurence Olivier. Sunt personajele negative cele care l-au consacrat: Chuck Tatum în „Ace In the Hole”, sau Jonathan Shields în „The Bad and the Beautiful” (1952), an în care a fost nominalizat la Oscar, însă statueta a mers în mâinile lui Gary Cooper.
Kirk Douglas a avut propria companie de producţie. S-a împotrivit listei negre anticomuniste de la Hollywood prin angajarea lui Dalton Trumbo să scrie scenariul la „Spartacus”. A lucrat cu cei mai buni regizori din epoca lui, printre care Stanley Kubrick, Billy Wilder, Howard Hawks, Vincente Minnelli, Joseph L Mankiewicz şi Elia Kazan.
Kirk Douglas a supravieţuit unei prăbuşiri cu elicopterul, accident în care alţi doi pasageri au murit. A suferit un accident vascular cerebral în timpul discursului pe care l-a susţinut la o ediţie a Festivalului de Film de la Londra. A câştigat un Oscar onorific în 1996, două Globuri de Aur, un premiu pentru întreaga carieră oferit de American Film Institute şi un Urs de Aur onorific decernat de organizatorii Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.
Pentru faptul că a sprijinit Israelul, actorul și producătorul american de film Kirk Douglas a primit primul său cadou pentru cea de-a 100 aniversare. Cadoul a fost oferit de Congresul Mondial Evreiesc. La New York, premiul a fost primit, în numele tatălui, de către fiul acestuia, câștigătorul Premiului Oscar, Michael Douglas, care a declarat că tatăl său este „mândru și onorat”. Preşedintele organizației, Ronald Lauder, a spus că actorul Kirk Douglas a fost întotdeauna mândru de rădăcinile sale evreiești și a subliniat rolurile sale din filmele „Juggler” (1953) și „Cast A Giant Shadow” (1966), în care acesta a interpretat rolul principal al colonelului în armata americană David „Mickey” Marcus, care a ajutat statul evreu în anul 1948.