Oamenii străzii în adăposturile Municipalității!
Articol de Mircea Apostolescu, 14 decembrie 2016, 13:08
Noaptea trecută, din cauza scăderii temperaturilor exterioare sub 0℃, în adăposturile Municipalității și ale primăriilor de sector au ajuns 700 de oameni ai străzii. Această cifră înseamnă un grad de ocupare a facilităților pentru persoane adulte fără adăpost de circa 80%, spune Cosmina Simean, șefa Direcției Generale de Asistentă Socială a Primăriei Municipiului București. Peste 60% dintre oamenii străzii care apelează la adăposturile Primăriei Capitalei și la cele ale primăriilor de sector provin din alte zone ale țării, unde nivelul de trai este mult mai scăzut și unde nu beneficiază de servicii sociale de adăpostire și hrană, ca în București, și, de acea, vin să își petreacă iarnă în Capitală, afirmă Simean.
La dispoziția Primarului Capitalei Gabriela Firea, persoanele fără adăpost, care apelează la serviciile Municipalității, beneficiază de posibilitatea de a se igieniza, de a-și schimba hainele și de a servi o masă caldă. Asta pe lângă faptul că pot dormi la căldură, într-un pat curat. În plus, oamenii străzii pot beneficia de transport gratuit, dacă doresc să se întoarcă în localitățile de domiciliu, de consiliere psihologică, juridică și socială, pentru o eventuală integrare pe piața muncii sau pentru accesarea unor servicii medicale ori de tratare a adicțiilor și dependențelor, explică șefa de la Asistentă Socială.
Persoanele fără adăpost pot rămâne în adăposturile Municipalității și pe timpul zilei, dacă se implică în activități de voluntariat, privind activitățile gospodărești din adăposturi. Dacă temperaturile exterioare vor scădea și mai mult, o măsură asemănătoare va fi luată și în celelalte adăposturi.
Problema este că oamenii străzii nu vor să rămână în adăposturi, pe timpul zilei, nici chiar în zilele geroase, când temperaturile exterioare scad sub -10℃. Persoanele fără adăpost câștiga din cerșetorie, din parcarea ilegală sau din prestarea unor munci ocazionale și, din această cauză, nu doresc să stea în adăposturi, pe timpul zilei, explică Cosmina Simean.
Cât privește modul în care oamenii străzii ajung în adăposturi, șefa asistenței sociale de la Primăria Capitalei spune că mai bine de jumătate dintre aceștia sunt aduși de către politia locală, de către Ambulanța, SMURD sau chiar de către cetățeni. Mai puțini sunt cei care vin singuri, din cauza distanțelor mari și a lipsei mijloacelor de transport, după orele 23:00. Pentru a preveni decesele prin hipotermie ale persoanelor fără adăpost, cetățenii pot semnala prezența acestora celei mai apropiate secții de politie, echipajelor de poliție locală, Ambulanței sau SMURD-ului, instituții care sunt obligate să preia si să transporte la adăpost sau la spital persoanele fără adăpost, DACĂ ACESTEA ISI DAU ACORDUL ÎN ACEST SENS, precizează Simean.
Șefa de la Asistentă Socială spune că refuzul de a merge la adăpost este și una dintre principalele dificultăți, în ceea ce privește persoanele fără adăpost. Alte probleme sunt legate de starea de sănătate a acestora, oamenii străzii suferind de afecțiuni cronice sau chiar acute care necesită spitalizarea lor, și de consumul de alcool, care conduce la situații tensionate în adăposturi.