Cuvinte disparute, in dictionare
Articol de razvanursuleanu, 22 decembrie 2016, 08:30
In urma cu mai multi ani, jocul de Scrabble era foarte apreciat de iubitorii limbii romane. Se desfasurau lunar turnee in toata tara, exista o divizie superioara si una inferioara si daca nu te concentrai suficient la fiecare competitie, riscul de a retrograda era unul foarte ridicat.
Imi amintesc ca asistam la una dintre partidele libere si unul dintre jucatori a depus pe tabla cuvantul „carnaxi”. Cum? – a reactionat imediat adversarul sau. Huh? – am intrebat si eu la fel de mirat, la fel de nedumerit fiind inclusiv arbitrul chemat sa judece situatia creata.
Ca sa nu mai lungesc povestea, trebuie sa va spun ca acest cuvant exista. „Carnaxi” – o interjectie nascuta din ciuda sau enervare pentru care definitia cea mai diplomata ar fi „apuca-te-ar colica”.
Sa fiu sincer, nu am auzit vreodata o persoana care sa rosteasca acest cuvant. Si sunt aproape sigur ca nici voi nu ati auzit.
Ce credeti, pastrarea in dictionarele limbii romane a unor cuvinte care practic au disparut are vreun sens tinand cont ca utilitatea acestora este inexistenta? Pentru prima oara de cand prezint aceasta rubrica, o sa-mi iau libertatea de a nu va spune care este raspunsul corect si, deopotriva, opinia mea legata de acest raspuns.