Initiativa privata si folklorul de tip nou!
Articol de Sorin Pavel, 22 decembrie 2016, 10:03 / actualizat: 22 decembrie 2016, 12:28
Spiritul Craciunului si atmosfera de sarbatoare s-au instalat pe deplin, in oras!
Si nu ma refer aici nici la luminitele de pe marile bulevarde, nici la Targul de Craciun din Piata Constitutiei, nici la acele mici bazare, care au aparut pe la Piata Unirii, pe la Domenii si in alte locuri aglomerate.
Ma refer aiici la acei intreprinzatori privati, care, fie singuri, fie in grupuri de cate doi-trei, fie constituiti in ansambluri folklorice de tip nou, iau cu asalt mijloacele de transport RATB, trenurile de metrou, stradutele dintre blocuri si chiar scarile de bloc. Ma refer la uratori.
Si totul ar fi foarte frumos, daca ar fi vorba numai despre grupuri de copii, copii obisnuiti, care au luat vacanta si care ar canta colindele traditionale de Craciun, eventual. Dar, copiii sunt tot mai putini, in schimb, s-au inmultit profesionistii. Sunt atat copii, cat si adulti, care, in mod clar, fac din colindat o sursa de venit si carora, daca le oferi un cozonac, portocale, bomboane, covrigi, nuci si ce se mai dadea, in mod traditional la colindatori, se declara profund nemultumiti, le arunca pe jos, fiindca ei doresc bani, in schimbul prestatiei artistice. Daca ai ghinion, poti fi chiar injurat, daca nu ai dat bani sau nu ai dat destul.
Cat despre prestatia artistica in sine, aceasta este penibila. Au disparut aproape cu desavarsire, din repertoriul acestor rapsozi populari cei Trei Magi de la Rasarit cu Steaua lor care ii calauzeste catre Viflaim, unde Maica Preasfanta a dat nastere Pruncului Sfant, Dumnezeu intrupat pe pamant. A aparut, in schimb, un folklor de tip nou, care cuprinde de la Mamelor din lumea-ntreaga compilat cu Tatal Nostru, varianta scurta si stalcita, pana la Mielu’ meu are doi dinti/Nu mananca biscuiti/Mielu’ meu are cercei/Nu va cere mii de lei! Si mai interesante sunt acele ansambluri folklorice, care vin cu un fel de Capra sau Ursul desi aceste obiceiuri aveau legatura cu sfarsitul de an si inceputul anului nou, nu cu Sarbatoarea Craciunului. De baza este, insa, elementul de percutie, la care se adauga, uneori, suflatorii. Esential este ca tobele si, eventual goarnele, sa faca un zgomot cat mai mare, sa vuiasca strazile dintre blocuri.
Tot acest folklor de tip nou, dublat de avalansa de reclame, ne face sa pierdem exact esenta Sarbatorii Craciunului!
Haideti sa ne reamintim colindele noastre traditionale, haideti sa ne reamintim ca bucuria Craciunului nu e legata de shoping, de carucioare incarcate cu varf de cumparaturi si de cozi in hipermarketuri, nu e legata de smartphone-uri cumparate drept cadouri, ci e legata de Nasterea Mantuitorului nostru, Isus Hristos, in Sfanta Iesle de la Viflaim si de promisiunea mantuirii noastre pe care aceasta Sfanta Nastere o aduce cu sine!
Petreceti Craciunul cu pace, alaturi de cei dragi si cu sufletele pline de semnificatia lui adevarata, crestineasca!
text&foto: Mircea Apostolescu