Cele mai sigure zone seismice din București, în caz de cutremur!
Articol de Mircea Apostolescu, 3 ianuarie 2017, 09:00
Cât de expus este cartierul tău în caz de cutremur?
După seismul din noaptea de 27 spre 28 decembrie, Edilul Capitalei, Gabriela Firea, spunea că nu au existat, din fericire, nici pagube materiale, nici victime și că speră că noul Guvern să ia măsurile legislative necesare pentru deblocarea programului de consolidare. Deocamdată, însă, în ciuda înființării unei Administrații pentru Consolidare, în subordinea Municipalității, programul bate pasul pe loc. Așa că nu ne rămâne decât să aflăm care sunt cele mai periculoase zone din București, în caz de seism.
Specialiștii de la Institutul de Fizică a Pământului au identificat 14 zone seismice în Capitala, cu grade diferite de risc în cazul producerii unui cutremur cu magnitudine mare, peste 7 grade pe scara Richter. Capitala a fost împărțită în patru mari categorii de risc, în funcție de accelerația maximă și perioada de vibrație a unui seism.
Iată care sunt cele patru zone seismice din București:
Zona 1 – impact foarte puternic – Otopeni, Casa Presei, Pantelimon;
Zona 2 – impact puternic – Militari, Drumul Taberei, Panduri, Drumul Sării, Palatul Parlamentului, Controceni;
Zona 3 – impact mediu – Titulescu, 1 Mai, Tei, Floreasca, Bulevardul Bălcescu, Piața Gemenii, Vasile Lascăr, Balta Albă;
Zona 4 – impact scăzut – Dâmbovița, Metalurgiei, IMGB.
Cartierele precum Vitan, Republica și Berceni sunt considerate cele mai sigure zone în cazul unui cutremur cu intensitate mare, iar cele mai expuse impactului unui seism sunt cele din zona de Nord, respectiv cartiere ca Dămăroaia, Casa Presei, Băneasa, Otopeni, dar și cartierul Pantelimon, poziționat în Estul Capitalei.
Studiul realizat de către specialiștii de la Institutul de Fizică a Pământului ține cont de direcția de propagare a undei seismice care pornește din Vrancea.
Dincolo, însă, de rezultatele acestui studiu, care se limitează la caracteristicile seimului, este incontestabil faptul că zona centrală a Capitalei va suferi, totuși, cel mai mult în cazul unui cutremur puternic. Chiar aceasta nu se află în categoria cea mai periculoasă a hârtii seismice realizate de către specialiști, vechimea majorității clădirilor din centru și gradul mare de deteriorare al acestora ar putea determina prăbușirea lor în cazul unui seism puternic. Potrivit celor mai recente date oficiale, peste 180 de clădiri din Capitală sunt încadrate în clasa întâi de risc seismic – pericol public, ceea ce înseamnă că nu mai puțin de 8.500 de persoane riscă să își piardă viața. Clădirile despre care vorbim se află în Sectoarele 1, 2 și 3, în zona centrală.