Contraatacul verbal
Articol de razvanursuleanu, 16 ianuarie 2017, 08:30
Este adevarat ca o caracatita are opt tentacule, dar am vazut cazuri in care unele au si noua tentacule, ba chiar si zece. Si este adevarat ca ciorba de burta contine si burta, dar am vazut cazuri in care ciorba de burta nu continea burta, ba chiar am vazut odata o ciorba de burta care nu continea nici burta si nici ciorba…
Modalitatea aceasta de exprimare, similara intr-un fel cu „hai sa-ti spun una si mai si” despre care am mai discutat, este tipica celor care intotdeauna doresc sa aiba ultimul cuvant in cadrul unei discutii, dar fara a ataca frontal partenerul de dialog. Indiferent cat de argumentat va fi prezentata o situatie, foarte des se va gasi cineva care va fi de acord, da, dar…
Folosirea in mod exagerat a unui astfel de contraatac verbal nu numai ca nu ofera o pozitie superioara intr-o conversatie, dar atrage mai mult ca sigur riscul de a-i indeparta definitiv chiar si pe cei mai ingaduitori dintre interlocutori.
Exista si un banc celebru pentru exemplul prezentat. Un ascultator intreaba la Radio Erevan: „Este adevarat ca Ivan din Moscova a castigat o masina la loz in plic? Iar Radio Erevan raspunde: Da, este adevarat, dar nu e vorba de Ivan, ci de Serghei, nu la Moscova s-a intamplat ci la Soci, nu era vorba despre o masina, ci despre o bicicleta si nu a castigat-o la loz in plic ci i s-a furat”…