Ciocolata poate combate cu succes tusea
Articol de Stefania Grigore, 17 ianuarie 2017, 15:15
Ciocolata s-a dovedit mai eficientă în tratarea tusei decât lămâile şi mierea, indică rezultatele unui studiu realizat de cercetători britanici. Potrivit echipei de oameni de ştiinţă conduse de prof. Alan Morris de la Universitatea din Hull, acest lucru se datorează conţinutului de cacao din ciocolată, care suprimă rapid tusea. Din cercetările anterioare, oamenii de ştiinţă de la Imperial College au constatat că substanța teobromină, conţinută de cacao, este mult mai eficientă decât codeina, utilizată în mod tradiţional în majoritatea medicamentelor împotriva tusei.
Profesorul Alan Morris, şef pentru studii cardiovasculare şi respiratorii la Universitatea din Hull, și-a dedicat viața cercetării tusei. El susţine că eficacitatea ciocolatei se poate dovedi. Potrivit concluziilor acestuia, siropurile de tuse care conțin cacao sunt mult mai eficiente. Pacienții cărora li s-a administrat sirop de tuse pe bază de ciocolată în timpul experimentului au raportat o îmbunătăţire semnificativă a simptomelor în decurs de două zile. La studiu au participat 163 de persoane. Anterior, Kings College din Londra a constatat, de asemenea, că teobromina din ciocolată este mai eficientă decât codeina – un ingredient cheie în medicamentele contra tusei.
Ciocolata neagră reprezintă o mare sursă de antioxidanți, conținând aproape de patru ori mai mulți antioxidanți decât prunele, strugurii, merele și căpșunile. Ciocolata neagră este bogată în așa-numitele flavonoide, care acţionează ca antioxidanţi puternici. La primele simptome de tuse, se recomandă ca o pătrăţică de ciocolată neagră să fie lăsată să se topească uşor pe limbă, susţin autorii studiului.