Eliberati-i pe regii arenelor!
Articol de cristina.toma, 18 ianuarie 2017, 09:25
Incendiul în care au murit animale ce ani de zile au putut fi văzute în arenă, gata să facă tot felul de salturi prin foc, să se ridice în două picioare și să facă multe alte lucruri pe care în mediul lor natural, din junglă sau pădure nu le-ar face niciodată, ne-au oripilat pe toți. Nu mai jucau în arenă, erau prea bătrâne și poate prea bolnave. Moartea lor a fost privită de cei care ar fi trebuit să aibă grijă de ele ca o pierdere neimportantă. Să nu uităm că în același timp în alte circuri, care împânzesc Bucureștiul cu afișe sunt alte animale care suferă pentru distracția altora.
Nu sunt fragmente din „Fram, ursul polar” romanul scris de Cezar Petrescu ci „fapte diverse din ziele noastre”.
Să nu uităm în același timp că Dumnezeu, chiar în primele pagini ale Bibliei îi prezintă primului om creat, animalele pe care le crease înaintea omului, pentru că acesta să le numească și să aibă grijă de ele. Însă, parcă și aceste învățături par a fi date uitării.
Pentru a vorbi despre soarta animalelor din circuri și ce am putea face ca ele să nu mai fie chinuite și să aibă o viață bună, au fost invitați ieri în emisiunea „In Comunitate”, Kuki Barbuceanu, Manager de Proiect la Organizația Internațională de Protecția Animalelor „Vier Photen” care ani de zile a salvat animale sălbatice din circuri și menajerii, pe Tudor Tim Ionescu, consilier la Primăria Capitalei, autorul unui proiect de hotărâre de consiliu general privind protecția animalelor și pe doamna Cristina Lapis, președintele Asociației Milioane de Prieteni care are în grijă și sanctuarul urșilor de la Zărnești.
În primul rând ceea ce am aflat de la Tudor Tim Ionescu a fost că animalele care au supraviețuit incendiului de săptămâna trecută și se află acum la grădina zoologică se simț mult mai bine și se are în vedere relocarea lor în sanctuare special dedicate lor pentru a-și trăi ultimii ani în liniște. La circul Globus, de asemenea, animalele rămase acolo sunt într-o stare bună iar în prezent se fac pentru ele aceleași demersuri de trimitere în sanctuare. De asemenea a fost depus un proiect de hotărâre de consiliu general care să interzică folosirea animalelor în spectacole de circ pe raza municipiului București. Se are în vedere, de asemenea și un proiect mai mare privind protecția animalelor în general, în București condițiile în care stau aceste animale, fie și în scop educativ – că în grădinile zoologice trebuie să fie cele mai bune și să răspundă nevoilor fizice și etologice ale animalelor respective.
Kuki Barbuceanu de la Vier Photen a definit faptul că un animal sălbatic într-un circ este un animal care nu a fost niciodată domesticit ci a fost luat din sălbăticie și indiferent cât de îmblânzit și dresat este instinctele sălbatice rămân aceleași și nu se știe când se vor manifestă. De altfel în istoria circului au fost multe accidente cu animale sălbatice, unele chiar în arenă, în timpul spectacolelor. Iar pentru că un animal să fie în stare să sară prin foc ori să danseze, adesea se folosesc metode de o cruzime inimaginabilă.
Însă dincolo de activitatea profesională desfășurată de cei de la organizațiile de protecție a animalelor, toate aceste cazuri pe care ei le întâlnesc nu le pot uita, după cum nu uită nici cum au reușit să salveze un animal.
Doamna Cristina Lapis, președinta Asociației Milioane de Prieteni, care adminitrează și sanctuarul Libearty pentru urși, de la Zărnești a povestit că ursii care sosesc acolo, după ce ani de zile au fost folosiți în spectacole de circ sau diverse reprezentații de stradă au traume atât fizice cât și psihice greu de tratat. De exemplu ursoaica Mura poate fi recunoscută foarte ușor de la distanță datorită mersului ei ciudat și a problemelor de sănătate căpătate în urma dresajului de a merge pe bicicletă. Luni de-a rândul după ce a fost eliberată în sanctuar, deși avea la dispoziție 80 de hectare de teren nu se depărta de o piatră. Nu știe să mănânce decât mâncare și nu să culeagă fructe sau să pescuiască asemeni altor urși. Un ursuleț confiscat de la o persoană particulară care purtase botniță mai multe luni și-a revenit, de asemenea foarte greu.
Însă astfel de nenorociri, de la relele tratamente aplicate animalului și până la incendii ca cel de săptămâna trecută ar fi evitate dacă s-ar aplica „Legea de protecție a animalelor” Însă și această lege ar avea nevoie de niște norme clare de aplicare pentru că astfel de tragedii să nu se mai repete.