Ce ne facem cu legea care nu-i lege si care duce la violenta?
Articol de Mircea Apostolescu, 19 ianuarie 2017, 10:04
Criza locurilor de parcare din Bucuresti este o realitate cunoscuta de toata lumea, inclusiv de autoritati, care ne tot promit solutii, o strategie de parcare, cu parcari de tip park and ride la intrarile in oras, fara locuri de parcare gratuite pe bordura, care sa puna ordine in haosul din oras.
Ninsorile din ultimele doua saptamani au accentuat criza locurilor de parcare, determinandu-i pe multi soferi sa isi lase masinile parcate pe linia de tramvai, sub reteaua de contact a troleibuzelor etc.
De curand, chiar primarul Capitalei, exasperat fiind de masinile parcate care blocau mijloacele de transport in comun, a dispus interventia prompta si ridicarea autovehicolelor lasate pe linia de tramvai, in mijlocul strazii etc.
Ce te faci insa cand esti un cetatean onest, care contribuie la bugetul local, platind locul de parcare din fata blocului, si ai probleme cu parcarea?
Spre exemplu, dupa zilele de ninsoare, ai iesit si ti-ai deszapezit masina si locul de parcare. Pleci fericit la serviciu sau unde ai treaba. Numai ca, seara, cand vii acasa, iti gasesti locul de parcare, deszapezit de tine si platit la primarie, ocupat de cineva care profita de munca si de banii tai.
Ce faci in acest caz?
Pai, ca un cetatean onest, care respecta legea, suni la dispeceratul politiei locale de sector, care apartine de primaria careia i-ai platit pentru locul tau de parcare.
Vine un echipaj si politistii verifica masina parcata pe locul tau in baza de date. Afla cine e proprietarul si tie iti vine sa topai de bucurie ca ti se va elibera locul.
Teapa, politistul iti spune ca proprietarul masinii nu locuieste in blocul tau si nici macar in acelasi sector cu tine, asa ca ei nu au cum sa-l gaseasca, pentru ca, in baza de date, exista doar adresa proprietarului, nu si un numar de telefon.
Asa ca localii ii scriu un avertisment si iti spun ca, daca il mai prind de vreo doua ori ocupandu-ti locul de parcare, il vor amenda. Dar trebuie sa fie acelasi. Adica aceeasi masina trebuie sa iti ocupe locul de parcare de trei ori la rand, pentru ca proprietarul sa primeasca o amenda!
Despre ridicarea masinii si eliberarea locului de parcare pe care l-ai platit nici nu poate fi vorba!
Acestea fiind zise, agentii foarte speciali de la locala de sector pleaca, iar tu ramai cu locul de parcare blocat si trebuie sa gasesti, undeva, un loc unde sa iti lasi masina.
Poate pe prima banda a marelui bulevard din apropiere, unde va impiedica utilajele de deszapezire si de unde, cu putin noroc, ti-o va ridica platforma de la Administratia Strazilor, pentru ca blocheaza circulatia.
Si, in timpul asta, primaria iti trimite o scrisoare cum ca sa vii sa iti reinnoiesti contractul pentru locul de parcare, pana la 31 martie, ca, altfel, il da altcuiva. Iar tie iti vine sa-i zici sefului de la Serviciul Parcari: „Da-l, ba, ca poate asa parchez si eu gratis, pe banii altuia”!
Ei, si dupa interventia incredibil de ineficienta a politiei locale din subordinea primariei careia i-ai platit locul de parcare, daca esti un tip calm de felul tau sau daca ai luat doua Extraverale si un Rudotel, ii ridici omului stergatoarele, pentru a-i semnala cat de mult ”apreciezi” ca ti-a ocupat locul de parcare!
Insa, daca esti un tip mai coleric si nu iti place sa iei calmante, ajungi fie sa ii tai cauciucurile si ii rupi oglinzile, fie sa te pui cu o bata sau cu o ranga pe masina care iti ocupa locul de parcare.
Urmarea acestui gen de situatie este deja cunoscuta…auzind larma, proprietarul sigur va veni la masina si, atunci vei avea ocazia de a-i transmite, intr-un limbaj nonverbal international, body language, ca nu esti de acord sa platesti si sa deszapezesti degeaba un loc de parcare pe care sa ti-l ocupe altii!
Si, uite asa, legile schioape si impotenta organelor statului de a-ti apara drepturile te fac sa pui mana pe bata si sa iti faci dreptate singur, violenta fiind uneori calea pe care o adopta unii dintre romanii care nu mai suporta situatiile in care se simt subiect de bataie de joc.
Evident, niciodata violenta nu este o solutie, nici macar pe termen scurt.
Din pacate insa PASIVITATEA AUTORITATILOR ii impinge pe multi la astfel de solutii…