Arta de a ignora drobul de sare
Articol de cristina.toma, 21 ianuarie 2017, 14:28
Nici nu s-au stins inca socul produs de tragedia de anul trecut de la Colectiv ca un alt incendiu care putea repeta aceiasi tragedie s-a produs in Bucuresti si tot la un club, Clubul Bamboo, de aceasta data.
Nu este insa ceva foarte nou pentru ca acest club arde pentru a doua oara.
Iar daca este sa facem apel la memorie sa ne amintim si de tragedia din 2014 de la restaurantul Beirut din Constanta unde au murit trei dansatoare.
Numai ca acum, din fericire, nu au existat morti si nu au fost raniti cu arsuri.
Insa au fost peste 30 de persoane care au ajuns la spitale in urma unor intoxicatii cu fum.
Pompierii, medicii si asistentii din Serviciul SMURD au trudit sa salveze oamenii aflati acolo, clienti si lucratori.
Insa ca dupa orice eveniment de genul acesta, lucruri rele ca niste fantome urate au inceput sa iasa la iveala, reguli nerespectate, comportamente gresite care au dus la astfel de accidente si lipsa unor autorizatii necesare pentru functionarea in bune conditii a activitatii din localurile respective.
Nu de putine ori aflam si despre controale facute superficial ori toleranta fata de unele nereguli care neaplicate duceau clar la astfel de tragedii.
Mai aflam de amenzi repetate primite pe proprietari dar care, se pare ca nu au reusit, din pacate, sa transmita acestora ca trebuie sa faca schimbari serioase in aplicarea normelor de siguranta si chiar sa imbunatateasca stilul de management al unei astfel de afaceri.
Aflam, de asemenea, de interedictii de functionare primite care nici macar nu au fost luate in seama iar activitatea a continuat uneori ca intr-o ruleta a mortii.
Sa fi fost sanctiunile aplicate prea blande?
Poate ca da, in unele cazuri dat fiind preturile practicate in astfel de localuri si profitul obtinut si, care nu ar fi fost prea tare afectat de aplicarea unei amenzi.
Altii poate nu au vrut sa isi piarda clientii, dintre care unii aveau poate o anume notorietate, daca inchideau o perioada mai lunga pentru renovari.
Dar nu au oare nicio temere ca pot duce, in cazul unui incendiu la pierderea unor vieti omenesti?
Exista si voci care spun ca folosirea unor materiale ieftine si usor inflamabile la constructia unor cladiri cu o astfel de destinatie ar fi de vina ori ca unele dintre ele au devenit restaurante sau cluburi prin schimbarea destinatiei altor cladiri care nu ar fi putut fi folosite niciodata pentru astfel de activitati dat fiind structura lor.
In orice caz, in spatele tuturor acestor ipoteze dar si a tragediilor petrecute sta un comportament nesabuit care, din pacate, de fiecare data s-a terminat cu o tragedie si acum putin a lipsit sa nu se intample la fel.
Ceea ce este si mai rau este ca astfel de comportamente durau de luni bune si chiar de ani intregi.
Este adevarat ca o pista gresita poate avea o lungime mai mare decat cea corecta dar si urmarile sunt pe masura.
In mod sigur vor fi si pedepse. Insa dincolo de toate acestea ramane de vazut de alegeri vor face de acum incolo atat proprietarii unor astfel de localuri dar ce alegeri vor face si autoritatile in a-i controla si a-i convinge sa respecte niste reguli nu doar de siguranta dar si de bun simt care, pana la urma sunt in interesul tuturor.